Met een basiskennis van de Chinese taal reisde Tommy Hendriks vijf jaar geleden voor zijn studie geschiedenis naar Shanghai. Al snel werd hij opgeslokt door de razendsnelle opkomst van de dancescene van China. Sterker nog, hij werd een hotshot in die wereld. De studie moest wijken, en inmiddels is de Eindhovenaar een gerenommeerd DJ-festivalorganisator in de grootste stad van China. En: hij werd verliefd op de 'Moeder van China'.

Als geschiedenisstudent wilde Tommy Hendriks een keer iets anders bestuderen dan de Europese of de Amerikaanse historie. De Chinese beschaving was veel ouder en, in zijn ogen, daarom interessanter. Hij rekende op een vervreemdend studiejaar tussen de talloze grijze flat in de miljoenenstad. Dat liep totaal anders. Zoals veel twintigers zocht hij leuke plekken op om uit te gaan en al snel ontdekte hij dat Shanghai meer is dat een verzameling grauwe flats en hardwerkende Chinezen.

Tommy werd verliefd op de 24 jaar oudere Rainbow. Ze is voormalig topmodel en wordt ook wel 'De moeder van China' genoemd. Inmiddels is ze één van de meest invloedrijke vrouwen van China. Op de eerste clubavond waarop Tommy en Rainbow elkaar ontmoetten sloeg de vonk over en een dag later woonden ze samen. 

The Mansion

Op dat moment werkte Rainbow aan 'The Mansion'. Inmiddels is dat een begrip in de Chinese dancewereld. Die enorme villa werd in 2012 uit de grond gestampt en in de afgelopen jaren uitgegroeid tot een extravagante feestlocatie met grote zalen, luxe barren en een zwembad. Tegelijkertijd is het een soort academie voor DJ’s, VJ’S, bartenders en festivalorganisatoren. Tommy omschrijft het als een 'speelgoedwinkel'.

Het feestende leven kon niet meer gecombineerd worden met Tommy's studie. Hij stopte met zijn geschiedenisstudie, tot ergernis van zijn ouders. Met name zijn vader kon het moeilijk begrijpen dat Tommy zijn normale leven overboord zette. Zijn moeder en zijn stiefvader kregen echter steeds meer interesse in zijn levensstijl en zijn inmiddels regelmatig op Tommy's feestjes te vinden. 

Tommy en Rainbow werden ook zakenpartners. Hoewel het duo nu geen liefdesrelatie meer heeft, zijn ze niet meer weg te denken uit het nachtleven van Shanghai. Tommy is inmiddels een bekend gezicht in de metropool. Samen zijn Tommy en Rainbow de drijvende kracht achter het spectaculaire Yin Yang Musical Festival, met de Chinese muur als locatie. 

Amsterdam Dance Event

Op zaterdag 21 oktober is er op het Amsterdam Dance Event speciale aandacht voor de opkomst van dance in China. In VondelCS is dan het Chinese Pavilion. Er zijn workshops, gesprekken en een feest. Tommy Hendriks is één van de hosts en DJ’s.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.