China zet de kunstwereld op zijn kop. In korte tijd wist de Chinese kunstmarkt uit te groeien tot de een na grootste ter wereld.

Er is geen land ter wereld waar de kunstmarkt de afgelopen 10 jaar zo hard groeide. Het is een gevolg van de economische groei van het land. Rijke Chinezen zijn naar hartelust kunst gaan kopen, en dan vooral hun 'eigen' kunst.

Naar schatting is de kunstmarkt in China inmiddels goed voor een omzet van 370 miljoen dollar per jaar. Dat is de op een na grootste omzet, na die van de Verenigde Staten. Van wie zijn die dure kunstwerken en hoe zien ze er uit? Een top 3 van de duurste Chinese kunstwerken ooit geveild.

1. Twelve Landscape Screens

Qi Baishi
Bron: EenVandaag
Kunstenaar Qi Baishi (1864–1957)

Qi Baishi (1864-1957) is een van de laatste traditionele kunstschilders die het land rijk was. Hij stond vooral bekend om zijn schilderijen gemaakt van gewassen inkt. Het Chinese landschap vormde zijn belangrijkste inspiratiebron. Vaak kalligrafeerde hij ook gedichten op zijn kunstwerken. Tot aan zijn dood bleef hij schilderen en schrijven. Uiteindelijk heeft hij meer dan 8000 kunstwerken achter zijn naam staan.

Op een veiling in 2017 bij Poly Auction in Beijing bracht een set van twaalf grote inkttekeningen van Chinese berglandschappen een bedrag op van 140,8 miljoen dollar. Een record voor een Chinese kunstenaar. Wereldwijd zijn er slechts vijftien andere kunstwerken die ook meer dan 100 miljoen dollar wisten op te leveren op een veiling. Het plaatst Qi Baishi in een bijzonder gezelschap: na Pablo Picasso en Andy Warhol is hij de kunstenaar die op veilingen de meeste omzet weet op te brengen.

2. Eagle on a pine tree

Eagle on a pine tree  - Qi Baishi
Bron: EenVandaag

Opnieuw een bijzondere vermelding voor Qi Baishi. Dit kunstwerk werd in 2011 uiteindelijk verkocht voor een bedrag van 65 miljoen dollar op een veiling van veilinghuis China Guardian in Bejing. Verzamelaars dreven ruim een half uur lang de prijs op tijdens het bieden.

Het schilderij, dat officieel Eagle Standing on Pine Tree with Four-character Couplet in Seal Script heet, laat een adelaar zien op een pijnboom, met aan weerszijden van de afbeelding kalligrafie. Het is een klassiek voorbeeld van het werk van Qi Baishi, waar vogels en de natuur vaak een hoofdrol in kregen. De kunstenaar maakte het werk in 1940 ter ere van de zestigste verjaardag van Chiang Kai-shek, die toen de leider van China was.

3. Di Zhu Ming

Kalligrafie van Huang Tingjian
Bron: EenVandaag

Huang Tingjian (1045-1105) was een bekende kunstenaar en dichter die leefde in de tijd van de Song dynastie. Hij was een van de vier meesters onder deze dynastie. Zijn hele leven worstelde hij met gezondheidsproblemen. Naast zijn schilderijen stond hij ook bekend om zijn kalligrafie en gedichten. Er werd 63,9 miljoen dollar betaald voor het kalligrafie-schilderij Di Zhu Ming.

Bijna zijn hele leven behoorde hij tot de Chinese elite, maar in het jaar 1095 kwam zijn leven er heel anders uit te zien. Hij werd beschuldigd van laster en werd ontdaan van al zijn privileges. De laatste twintig jaar van zijn leven bracht hij door in ballingschap. In 2010 werd dit bijna duizend jaar oude kunstwerk verkocht voor maar liefst 63,9 miljoen dollar op een veiling in Bejing.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.