De uitvinder van Bluetooth komt uit Hardenberg, zijn naam is Jaap Haartsen en hij wordt vandaag opgenomen in de National Inventors Hall of Fame in de Verenigde Staten.

Daar komt hij in hetzelfde rijtje te staan als Edison, Ford en de gebroeders Wright. Dankzij de uitvinding die hij in de jaren ‘90 deed, kunnen wij  bijvoorbeeld handsfree bellen in de auto en muziek vanaf onze smartphone direct uit onze speakers laten komen. Zijn techniek draait inmiddels op 3 miljard apparaten.

Zelf kreeg Jaap Haartsen niets meer dan een schamele bonus van duizend euro voor zijn uitvinding. Alle verdiensten gingen naar zijn toenmalige werkgever Ericsson. Maar nu wordt de Nederlandse uitvinder toch erkend door een plekje in de National Inventors Hall of Fame.

In EenVandaag een gesprek met Jaap Haartsen in de Hall of Fame in Washington. Ook spreken we met technologie-expert Danny Mekic over wat Bluetooth veranderd heeft in de samenleving.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.