De Nederlands-Turkse journalist Füsun Erdogan is deze week veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf. Ze wordt verdacht van het leiden van de linkse organisatie Marksist-Leninist Komünist Partisi (MLKP) die Turkije als terroristisch aanmerkt. Maar volgens de Europese Federatie van Journalisten is het bewijs tegen haar erg mager. 

Füsun schreef artikelen voor websites die opkomen voor Koerdische minderheden en werkte bij een radiostation. In Turkije zitten tientallen journalisten vast op grond van de anti-terreurwetgeving. 

CDA-kamerlid Pieter Omtzigt heeft kamervragen gesteld over deze zaak. Minister Timmermans heeft in reactie daarop laten weten dat hij haar zaak blijft volgen, maar dat Nederland zich niet in de Turkse rechtsgang mengt. Naast een Nederlands paspoort heeft Füsun ook een Turks paspoort. Ondertussen blijven in Nederland haar zoon Aktas Erdogan en zijn vriendin Thessa Mostert wanhopig achter. Af en toe gaan zij naar Turkije om de journaliste op te zoeken en elke week hebben ze telefonisch contact. In EenVandaag vertellen zij hun verhaal.