Nederland roept de VN-Veiligheidsraad op een klemmend beroep te doen op de junta in Myanmar (Birma) om hulp toe te laten voor de slachtoffers van de cycloon Nargis. Het regime moet desnoods gedwongen worden om snel meer hulp en hulpverleners toe te laten. Dat laat minister van Buitenlandse Zaken Maxime Verhagen vandaag weten vanuit Suriname waar hij op bezoek is. ,,De Veiligheidsraad heeft de verantwoordelijkheid te doen wat mogelijk is om de honderdduizenden Birmezen te helpen, als de Birmese militairen dat niet of te weinig doen'', aldus Verhagen.

Terwijl de hulp voor zuidelijk Birma nog altijd niet goed op Zelf had de minister had dinsdagavond contact met zijn Franse collega Bernard Kouchner om te overleggen hoe Nederland en Frankrijk samen met het Verenigd Koninkrijk en andere gelijkgezinde landen de getroffen bevolking kunnen helpen. Daar wordt momenteel nog over overlegd.Terwijl de hulp voor zuidelijk Birma nog altijd niet goed op gang komt, moet de regio vrezen voor een tweede cycloon. Volgens het Joint Typhoon Warning Centre van de Verenigde Staten kan een tropische depressie in de buurt van de Birmese hoofdstad Rangoon zich in de komende 24 uur omvormen tot een cycloon.EénVandaag spreekt onder meer met het Burma Centrum Nederland over de hulp aan de slachtoffers van de cycloon in Birma.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.