De regering wil met bedrijven als Facebook en Google in gesprek om te kijken hoe de dreiging van nepnieuws kan worden tegengegaan. Ook wil minister Ollongren de media erbij betrekken.

In een brief aan de Kamer schrijft D66-minister Kajsa Ollongren dat Nederland in het vizier is van de Russische inlichtingendiensten. Bij nepnieuws gaat het om het verspreiden van onjuiste informatie, voornamelijk via sociale media. Uit onderzoek blijkt dat het aantal nepnieuwsartikelen de afgelopen jaren flink is toegenomen.

Ook een reden voor Ollongren om de brief te sturen en duidelijk te maken dat de bestrijding van nepnieuws meer prioriteit moet krijgen. 

AIVD

De Algemene Inlichtingen en Veiligheidsdienst (AIVD) heeft eerder al aangegeven dat er Russisch nepnieuws in Nederland circuleert. De vraag die blijft hangen: waarom komt Ollongren nu pas met deze aankondiging? De minister zelf wil niet reageren. Dit tot ergenis van veel journalisten op Twitter.

Politiek journalist Marc Belinfante zegt dat het geen toeval is dat Ollengren uitgerekend nu met de brief komt. "Morgen wacht er een debat en volgend jaar is er het referendum over de sleepwet. De wet die onze eigen inlichtingendienst meer mogelijkheden moeten geven. Volgens het kabinet is dat nodzakelijk, want de invloed van buitenlandse inlichtingendiensten is heel groot.

Nederland is kwetsbaar

Volgens Ruurd Oosterwoud van DROG, hét platform tegen nepnieuws, is Nederland kwetsbaar. "We weten nog niet zoveel en daarom zijn we ook kwetsbaar." Daadwerkelijk bewijzen dat Rusland zich online bemoeit met Nederland is moeilijk volgens Oosterwoud. "Dat is nou precies het grote probleem met naar Rusland wijzen. Er zijn bewijzen dat er heuse trollenfabrieken zijn die nepnieuws verspreiden. Maar de vraag is of het opzettelijke Russische desinformatie is, of dat de informatie gedragen wordt door een wantrouwende samenleving. En dat kan gevaarlijk zijn, want er kan een grote groep mensen ontstaan die wantrouwend tegenover media staan."

Toch is er volgens Oosterwoud zeker iets te doen tegen nepnieuws. "Je moet het publiek bewust maken, want dan is er geen publiek meer voor desinformatie."

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.