Het referendum over de aftapwet gaat er definitief komen. De Kiesraad heeft vandaag bepaald dat we op 21 maart, tegelijkertijd met de gemeenteraadsverkiezingen, mogen gaan stemmen over die zogenaamde sleepwet. Dat referendum wordt gehouden omdat veel mensen bang zijn voor de gevolgen van die wet.

Op 21 maart mogen we dus stemmen, maar de wet zou al op 1 januari ingaan. Dat was inderdaad eerst het plan, maar de invoering is nu uitgesteld tot 1 mei. 

Wat gaat er met de uitslag gebeuren?

Het uitstellen van het invoeren van de wet suggereert dat er ook écht iets met die uitslag gaat gebeuren. Maar is dat ook zo? Dat is inderdaad de grote vraag. Het nieuwe kabinet heeft al aangegeven achter de wet te staan en CDA leider Buma stelde afgelopen weekend zelfs onomwonden dat ze de uitslag van het referendum naast zich neer gaan leggen en dat die wet er hoe dan ook komt. 

Voor spek en bonen naar de stembus?

Dat doet natuurlijk denken aan wat er met het vorige raadgevend referendum over Oekraïne is gebeurd. Daar was de opkomst met 32,2% net hoog genoeg om geldig te zijn, het kabinet trok maar liefst 30 miljoen euro uit voor dat referendum en uiteindelijk werd er niks met de uitslag gedaan. Sterker nog: mede naar aanleiding van dat referendum wil het kabinet nu helemaal af van alle raadgevende referenda. Het is dan ook de vraag of we straks niet voor spek en bonen naar de stembus gaan. 
De nieuwe minister van Binnenlandse Zaken Ollongren heeft vandaag gezegd dat het kabinet de uitslag van het referendum ‘zorgvuldig in overweging’ zal nemen.

Welke uitslag?

Dat is misschien nog een beetje vroeg om te zeggen, want beide kampen zullen zich flink in gaan zetten om ons allemaal te informeren en over te halen om voor of tegen te stemmen. Deelnemers aan het Eenvandaag Opiniepanel is 2 weken geleden gevraagd of ze voor of tegen de invoering van deze wet zijn en dan zie je dat 34% van hen voor is en 53% tegen.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.