Nederland levert onderdelen voor kernwapens aan landen die de internationale kernwapenverdragen hierover niet getekend hebben. TweeVandaag deed onderzoek naar de veiligheidswaarborgen om te voorkomen dat deze onderdelen in kernwapens terechtkomen.

TweeVandaag onderzocht Nederlandse wapenexportvergunningen over een periode van tien jaar. Het materiaal werd beschikbaar gesteld door de 'Campagne tegen wapenhandel'. Zij publiceerden vorig jaar het boek 'Explosieve materie'.

TweeVandaag hield het materiaal opnieuw tegen het licht en stelde aanvullende vragen aan het ministerie van Economische Zaken. De vragen gingen over nucleaire dual use goederen. Dat zijn goederen die zowel civiel als voor de fabricage van een kernwapen gebruikt kunnen worden.

Bij vergunningen aan bedrijven die nucleaire goederen naar Israël verstuurden ,werd niet gevraagd om een eindgebruikersverklaring. Een verklaring waarbij de ontvanger verklaart dat de onderdelen niet gebruikt zullen worden in een kernwapen. Daarmee wordt Israël minder gecontroleerd dan andere landen. Dit hoewel Israël de verdragen die gaan over het hebben en verspreiden van kernwapens niet getekend heeft. Bij het verstrekken van een vergunning aan Iran bleek dat Nederland ook niet gevraagd had om een eindgebruikersverklaring.

Nederland levert onderdelen kernwapens

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat.