Wat doet Nederland voor staatsburgers die vastzitten in het buitenland? Zet Nederland zich eigenlijk wel genoeg in voor mensen die in een buitenlandse cel belanden? Advocaat Gabriel Meijers vindt van niet. 

Romano van der Dussen zat twaalf jaar onschuldig vast in een Spaanse cel en volgens hem was dat niet nodig geweest als Nederland had ingegrepen. Woedend is hij op de rol van de Nederlandse overheid. Want de Nederlandse regering wist al een jaar voordat zijn rechtszaak begon dat het gevonden DNA in de strafzaak van Van der Dussen niet van hem was.  

‘Houding Nederland is lamlendig’

Advocaat Gabriel Meijers is gespecialiseerd in het internationale strafrecht en staat Nederlanders bij die in het buitenland vastzitten, maar ook buitenlanders die in Nederland vastzitten.

Zijn mening is duidelijk. 'De houding van Nederland is totaal lamlendig', volgens Meijers. 'Al vijfentwintig jaar is het hetzelfde. Voor Nederlanders die in het buitenland vastzitten is er totaal geen belangstelling. Ook zie je eigenlijk nooit een actieve rol van de Nederlandse overheid.'

Nooit een stapje extra

Meijers ziet dat Nederland vaak genoegen neemt met de regels die er in een ander land gelden. 'Ook al zijn de omstandigheden voor gevangenen slecht, nooit zal Nederland een stapje extra zetten om daar iets aan te veranderen.'

Volgens Meijers ziet hij bij andere landen juist wel die actieve houding. 'Als je kijkt naar een Amerikaans staatsburger of een Britse burger die vast komt te zitten in Nederland, dan zie je dat die landen wel meteen een actieve rol aannemen. Ze willen dat zaken voor zo iemand snel en goed worden geregeld.'

In Radio EenVandaag een gesprek met advocaat Gabriel Meijers. Ook een reportage met Hannie Riksen. Zij staat Nederlanders, die vastzitten in de Dominicaanse Republiek, geestelijk bij. 

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.