Generaal Dick Berlijn, die aanstaande maandag te gast is in het National Geographic-programma The Verdict, heeft de zender eerder laten weten niet mee te willen werken aan het programma als één van de andere gasten, klokkenluider vliegbasis Eindhoven F-16 piloot Victor van Wulfen, ook aanwezig is.

Van Wulfen zorgde ervoor dat ernstige veiligheidsproblemen op de vliegbasis werden opgelost.

Klokkenluider afgezegd voor programma The Verdict

Berlijn werd enkele maanden geleden gevraagd mee te doen aan het programma en stelt dat hij recent de lijst met andere deelnemers zag. Berlijn tegen EenVandaag: “Ik zag op de lijst een ex-luchtmachtvlieger staan die ik niet kende. Toevallig zag ik op diezelfde dag op EenVandaag het verhaal van de heer Van Wulfen, waaruit mij duidelijk werd dat hij en de Luchtmacht geen dikke vrienden waren.

Angst voor discussie met klokkenluider

Berlijn is bang dat hij in het live-programma, in discussie moet over de zaak van de klokkenluider: “Ik achtte de kans groot dat de aanwezigheid van de heer Van Wulfen in de uitzending van de Verdict gebruikt zou worden om over zijn zaak te gaan discussiëren. Daarvoor wilde ik me niet laten gebruiken en ik heb toen aangegeven dat ik me terugtrok.” Volgens generaal Berlijn zou de redactie aan de klokkenluider vragen om zich terug te trekken.

Reactie klokkenluider

F-16-piloot Van Wulfen stelt dat hem niet gevraagd is zich terug te trekken maar dat hem is meegedeeld dat hij niet meer deelneemt aan The Verdict. Van Wulfen tegen EenVandaag: “De heer Berlijn heeft National Geographic zonder opgaaf van reden laten weten niet met mij in een programma te willen zitten. Dat is mij medegedeeld door CCCP media die de uitzending verzorgt. Dat meneer Berlijn beweert nooit eerder van mij gehoord te hebben kan ik met de beste wil van de wereld niet geloven. Zeker niet gelet op de voortdurende media en politieke aandacht voor deze kwestie en al helemaal niet vanwege het feit dat zijn neefje C-130 vlieger is bij 336 squadron op vliegbasis Eindhoven.

Van Wulfen vindt het absurd dat het in het programma over zijn zaak zou gaan: “Het programma leent zich daar niet voor en het onderwerp staat er mijlenver vanaf. Ik ben in contact gekomen met de makers van het programma na te zijn voorgesteld door niemand minder dan de presentator van The Verdict, Roelof Hemmen zelf vanwege mijn praktijkervaring als voormalig F-16 vlieger. Ik heb praktijkervaring die naadloos aansluit bij het duivelse dilemma van The Verdict. Ik vraag mij af of meneer Berlijn deze ervaring ook heeft.

The Verdict

Het programma The Verdict, dat maandag 11 september live wordt uitgezonden op National Geographic, gaat over een gekaapt passagierstoestel die op een stadion met mensen afvliegt. Aan een luchtmachtpiloot de opdracht het toestel neer te schieten om zo duizenden levens te sparen. De piloot staat terecht en een panel en jury moeten een oordeel vellen. Volgens producent CCCP wilde generaal Berlijn inderdaad niet in een programma zitten met majoor Van Wulfen maar heeft de redactie uiteindelijk "een zelfstandige afweging gemaakt en Van Wulfen afgebeld.” Van Wulfen: “Ik vind het buitengewoon spijtig dat mijn deelname aan dit programma is gedwarsboomd.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.