Klokkenluider Victor van Wulfen, die misstanden op vliegveiligheidsgebied blootlegde op militaire vliegbasis Eindhoven heeft aangifte gedaan tegen leidinggevenden en betrokkenen van Defensie voor valsheid in geschrifte, het achterhouden van informatie en afdreiging. De klokkenluider wil dat de betrokkenen onder ede worden gehoord, zo laat hij weten aan EenVandaag. Van Wulfen: “De verantwoordelijken voor diverse strafbare feiten zijn vrijwel allemaal bevorderd en niemand is bestraft. Dat vind ik schandalig.” 

Weg bij Defensie

Van Wulfen trok in 2008 aan de bel over een gebrekkige veiligheidscultuur en het negeren van veiligheidsvoorschriften op de militaire vliegbasis. Als gevolg hiervan werd hem zijn vliegerstatus ontnomen en werden zelfs niet bestaande bezoeken aan de psycholoog verzonnen. EenVandaag berichtte hier eerder dit jaar over.

Inmiddels is Van Wulfen sinds 1 augustus 2017 weg bij Defensie omdat hij niet mag vliegen van de huidige commandant van de vliegbasis Eindhoven, kolonel Eleanor Boekholt-O’Sullivan. Saillant detail is dat deze commandant genomineerd is voor de titel “Overheidsmanager van het Jaar”, na een voordracht door Defensie.

Defensie houdt informatie achter

De aangiftes zijn gedaan tegen commandanten en oud-commandanten van de vliegbasis, de Inspectie Militaire Gezondheiszorg, tegen de commandant van de Luchtstrijdkrachten en tegen een aantal onderzoekers vanwege rapporten waarin niet bestaande zaken vermeld werden en relevante feiten achterwege bleven. Van Wulfen: “Er zijn door Defensie minimaal elf interne onderzoeken verricht in mijn zaak en met al deze onderzoeken is wat mis. Een zestal onderzoeken heeft de klokkenluider helemaal niet ontvangen of zelfs maar in mogen zien. Ook is er door Defensie informatie achtergehouden voor de Onderzoeksraad Integriteit Overheid, de OIO.” Van Wulfen heeft het vermoeden dat Defensie ook informatie heeft achtergehouden voor het Huis voor Klokkenluiders. Dat de informatie bestaat blijkt uit Defensie’s eigen communicatie, aldus de klokkenluider.

In een reactie aan EenVandaag laat het ministerie van Defensie weten: Er is kennis genomen van de aangifte via het artikel van EenVandaag. De aangifte verloopt via het Openbaar Ministerie, Defensie wacht de afhandeling hiervan af.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.