Hozumi Kuniko woont in Sendai en heeft een tweede huis in Ishinomaki, een dorpje in het rampgebied. Haar vrees is dat haar huis is weggevaagd door de tsunami. Samen met verslaggever Henk van der Aa bezoekt ze haar huis en treft een grote chaos aan.

Het natuurgeweld kostte ondertussen duizenden mensen het leven. Ook zijn er grote zorgen om de radioactieve straling die vrij kwam door een kerncentrale die in de problemen is gekomen door de ramp. Nieuwe beelden blijven binnenstromen en laten de gevolgen en impact van de natuurramp zien. Vanavond in EenVandaag: wat is de huidige situatie in Japan?

Drie dagen geleden trof een tsunami, veroorzaakt door een aardbeving van 8,9 op de schaal van Richter voor de kust van Sendai, het noordoosten van Japan. Eerder berichtten we over dorpen die zijn weggevaagd, de problemen waar meerdere kernreactoren mee kampen en de zoektocht naar overlevenden. Door de aardbeving en tsunami zijn kernreactoren aan de kust in de problemen. 210.000 mensen uit de omgeving van kerncentrale Fukushima I zijn geëvacueerd. 22 omwonenden van de centrale zijn radioactief besmet.

Japan heeft meerdere kerncentrales, bron van energie voor onder andere huishoudens, stilgelegd vanwege het natuurgeweld. Miljoenen huishoudens zitten hierdoor zonder stroom. De wegen in Japan zijn slecht berijdbaar, hulpgoederen worden over zee of via de lucht gebracht.

De gevolgen in de rest van het land zijn ook enorm. Alleen al in het dorp Minamisanriku in het district Miyagi, is volgens de politie de helft van de inwoners vermist. Het gaat om 9500 mensen.

Nasleep tsunami en aardbeving Japan

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.