Zeven op de tien jonge vrouwen (71 procent) gaan liever niet in hun eentje over straat wanneer het donker is. Een grote groep treft maatregelen om zich dan veiliger te voelen.

Dat blijkt uit onderzoek van 3Vraagt, onderdeel van het EenVandaag Opiniepanel, in samenwerking met Viva. Aan het onderzoek deden ruim 2.500 jonge mensen mee van 16 tot en met 34 jaar.

Lees ook

'Kwetsbaar als meisje'

Van de vrouwelijke deelnemers voelt de helft (49 procent) zich onveilig als ze 's avonds alleen in hun woonplaats over straat moeten. 's Nachts stijgt dat naar 66 procent. Jonge mannen daarentegen, blijken veel geruster op pad te gaan in het donker. Het overgrote deel van de mannelijke deelnemers in het onderzoek voelt zich zowel 's avonds (89 procent) als 's nachts (77 procent) veilig.

"Als ik langs een groep jongens of mannen loop die in het donker op straat hangen, dan voel ik me minder veilig omdat ze vaak onvoorspelbaar zijn", schrijft een van de vrouwen. En een ander: "Als meisje heb ik het gevoel dat ik kwetsbaar ben als het donkerder wordt. Het is dan zo stil op straat dat het voelt of iemand je zomaar aan kan vallen of meenemen, zonder dat het wordt opgemerkt."

Appen als je veilig thuis bent

De vrouwen geven aan zich minder veilig te voelen omdat ze bang zijn om lastig gevallen te worden of erger. Dat is niet zonder reden, want ze krijgen veel vaker dan mannen te maken met ongewenst en grensoverschrijdend gedrag.

Om een veiliger gevoel te krijgen, nemen veel jonge vrouwen geregeld maatregelen als ze in het donker alleen over straat gaan. Bij bijna allemaal gaat het om het sturen van een berichtje naar iemand zodra ze veilig thuis zijn (99 procent) en sneller lopen of fietsen (91 procent).

Sleutels als wapen

Een meerderheid vertelt ook over het nemen van een andere route dan ze overdag zouden doen (74 procent), vragen of iemand hen thuisbrengt of ophaalt (69 procent), onderweg bellen (63 procent) en het klemmen van sleutels tussen de vingers om indien nodig als wapen te gebruiken (52 procent).

"Als ik bij vrienden wegga, app ik eigenlijk altijd als ik weer thuis ben zodat zij dat ook weten. Ik deel ook best vaak mijn locatie en als ik me niet veilig voel, bel ik onderweg iemand", schrijft een deelnemer. En een ander: "Ik ga altijd fietsen, nooit lopen. Neem een drukkere of meer verlichte route. Heb iets bij de hand dat ik als wapen kan gebruiken. En doe een grote trui aan met capuchon op, dan zie ik er minder vrouwelijk uit."

info

Over dit onderzoek

3Vraagt, onderdeel van het EenVandaag Opiniepanel, stuurt circa eens per maand een vragenlijst aan leden tussen de 16 en 34 jaar. Aan dit onderzoek, gehouden van 26 april tot en met 9 mei 2021, deden 2.540 deelnemers mee. De resultaten zijn na weging representatief voor vijf variabelen, namelijk leeftijd, geslacht, opleiding, stemgedrag en spreiding over het land.

Lees ook

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.