Als IS in 2014 voor de poorten van Bagdad staat weet Bassim het zeker, deze stad is niet langer zijn thuis. En dat was het eigenlijk al jarenlang niet meer, want aanslagen en moorden zijn meer regel dan uitzondering.

Hoe anders is het nu, vier jaar later. Alle wedijverende partijen hebben de gemeenschappelijke vijand IS het land uitgejaagd. Bagdad voelt en proeft aan de nieuwe vrijheid, het aantal bomaanslagen en moorden lijkt drastisch gedaald. En Bassim is weer terug, uit Vlaanderen, de plek waar hij de afgelopen jaren een veilige haven zocht en vond. In Bagdad vindt hij zijn geluk weer.

Kijk en lees ook

Progressieve culturele scene in Bagdad

In zijn theaterstudio leidt hij een groepje van drie mannen en een vrouw die al dansend en acterend een theaterstuk voorbereiden. “Het gaat over de verschillen tussen man en vrouw”, vertelt Bassim trots. "Waarom zitten vrouwen in Irak meer thuis en moeten zij al het werk doen, terwijl mannen alle vrijheid hebben?”, vraagt hij zich af. 

Bassim wil met de jongeren die hij begeleidt maatschappelijke kwesties aansnijden. En de tijd lijkt er in Bagdad rijp voor. Er ontstaat een progressieve scene in de stad waar jongeren maar ook ouderen zich steeds meer laten zien in culturele centra waar iedereen zich vrij kunnen uiten. Eigen keuze in muziek en theater, een eigen manier van uiten. “Het is nu heel anders dan vroeger. Door het internet, de mobiele telefoon, zien jongeren nu veel meer van andere werelden. En daarvan leren ze veel dingen”, zegt Bassim. 

Ontsnappen aan de spanning

Mensen komen ook naar de culturele centra om te ontspannen, om zich even te ontrekken aan de spanning van zoveel jaren ellende in de stad. Want inwoners blijven met een schuin oog kijken naar verdacht geparkeerde auto’s.

“Zit daar een bom in? Gaat ‘ie ontploffen? Dat zijn vragen die je altijd blijft houden”, zegt Bassim terwijl hij op een terrasje in de stad zit. Bagdad gaat vooruit en Bassim heeft er weer zijn draai gevonden. Maar de spanning van vele jaren van geweld heeft zich diep geworteld in de geesten van de inwoners van Bagdad.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.