Daphne de Jong heeft de absolute hoofdprijs betaald voor haar beklimming van de Mount Everest. Bij Pauw meldde de Mount Everest-beklimmer dat het beklimmen van die berg 100 duizend euro kost. Maar dat is wel erg veel geld voor die beklimming.

"Ik had dat er absoluut voor over", zei De Jong over het geld dat ze uitgaf voor haar tocht naar de top van de hoogste berg ter wereld.

Daphne de Jong vertelt wat het volgens haar kost om de Mount Everest te beklimmen.

3 keer klimmen voor een ton

Maar om maar met de deur in huis te vallen: de berg die een aantal dagen terug nog last had van fikse filevorming, is voor 100 duizend euro wel 3 keer te beklimmen. Nog altijd een hoop geld, 30 duizend euro, maar bij lange na geen ton.

In 2016 zocht RTL Z al uit hoeveel het beklimmen van de Everest precies kost:

Dit is waar je voor betaalt

Maar waar betaal je al dat geld voor? Allereerst aan een vergunning. Om te mogen klimmen, ben je zo al duizenden euro's kwijt. Ook voor de reis zelf, en de kosten voor sherpa's (lokale berggidsen) moet je flink in de buidel tasten. Daarnaast heb je nog de reiskosten om in Nepal te komen en zijn er altijd onvoorziene extra kosten.

Als je om wat voor reden dan ook geen lokale sherpa, maar een westerse gids meeneemt naar boven, dan verdubbelt je bedrag al snel: naar om en nabij de 60 duizend euro. Dan nog haal je bij lange na niet de 100 duizend euro. Een van Nederlands meest bekende klimmers, Wilco van Rooijen, snapt ook niet goed waar de 100 duizend euro van De Jong vandaan komt. "Voor 10 duizend euro ben je al een heel eind op weg. Met een ton heb je er denk ik niet veel kaas van gegeten."

All-inclusive naar de top

Robin Baks, directeur van de Koninklijke Nederlandse Klim- en Bergsport Vereniging zag de uitzending van Pauw en begreep wel hoe De Jong op een ton uitkwam voor haar beklimming. Ze boekte bij een Amerikaanse organisatie die de hoofdprijs vraagt, maar dan krijg je wel een soort all-inclusive reis richting de top van de Everest. "Je krijgt al relatief laag zuurstof, een persoonlijke sherpa en een eigen tent. Daarnaast zijn de verzekeringen in de Verenigde Staten duurder."

Van Rooijen vult nog aan: "Dat zijn echt de uitzonderingen hoor. Je wordt bij wijze van spreken via een kabelbaantje omhoog getrokken."

Lees ook

Klimmen moeilijker voor vrouwen?

Daphne de Jong zei ook nog dat het voor vrouwen nog moeilijker is om de berg te beklimmen, omdat zij nu eenmaal minder verdienen dan mannen. Nu klopt het dat die inkomenskloof er is, maar klimmers worden vaak gewoon gesponsord voor hun reis.

Zij hoeven dan echt niet altijd zelf tienduizenden euro's in te leggen. De conclusie is dan ook: de reis van Daphne de Jong heeft haar een ton gekost. Maar een gemiddelde klimmer hoeft niet dat hoge bedrag te betalen om boven te komen. Je kunt voor veel minder geld ook prima omhoog klimmen.

Feit of Fictie: Beklim je de Mount Everest je voor 100 duizend euro?

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat.