Door een smeltende gletsjer loopt de economie van het Franse wintersportplaatsje Tignes gevaar. De Nederlandse Stephanie Dijkman heeft een plan om de toekomst van het dorp veilig te stellen.

Hoog in de Franse Alpen ligt het plaatsje Tignes. Een walhalla voor wintersporters. Het is een van de weinige plekken in Europa waar je ook 's zomers de lange latten kan onderbinden. Maar de toekomst van het wintersportparadijs is onzeker. Steeds warmere zomers maken de gletsjer waarop geskied wordt ieder jaar een paar meter korter.

Een plan met een Nederlands tintje

Om te voorkomen dat de kabelbanen en stoeltjesliften er in de zomermaanden werkloos bijstaan, is een ambitieus plan bedacht. Dit plan heeft een Nederlands tintje. Stephanie Dijkman verruilde voor de liefde de Nederlandse vlakke bodem voor imposante bergtoppen in de Alpen. Inmiddels is ze gemeenteraadslid en hoofd van het tourismebureau in Tignes.

Volgens Dijkman is het noodzakelijk om maatregelen te nemen voor de winterpret het Franse dorpje in de zomer definitief adieu zegt. "Veel wintersportdorpen zijn in de zomer bijna uitgestorven. Er is niets te doen, dus gaat iedereen elders aan het werk. Hier is het in de zomermaanden ook erg druk en bedrijvig, en dat willen we zo houden. Toen dacht ik: waarom zetten we geen vrieskist over die piste heen?"

'Boterham in gevaar'

In het begin keken de inwoners raar op van het idee, maar dat veranderde al snel. "De mensen zien natuurlijk ook dat hun boterham gevaar loopt als hier in de toekomst niet meer geskied kan worden. Het gaat over het voortbestaan van de economie."

Toch wordt er ook kritisch gekeken naar het plan. Mensen en milieubewegingen zijn bang voor beschadiging aan het beschermde natuurgebied. Dijkman snapt dat een overdekte skipiste niet direct milieuvriendelijk klinkt. Toch is ze overtuigd dat het plan geen extra belasting van het klimaat veroorzaakt.

Natuurlijke sneeuw in een kunstmatige hal

"Boven op de berg is het veel kouder dan beneden. We hoeven dus veel minder te koelen dan bij andere Europese skihallen. Daarbij komt dat we bijna niet met kunstsneeuw hoeven te werken. We maken voor 75 procent gebruik van natuurlijke sneeuw die we in de winter opsparen en 's zomers gebruiken. Dat scheelt energie en dus CO2."

Sterker nog, een overdekte piste zal volgens Dijkman mogelijk zelfs klimaatvoordelen kunnen hebben. "Veel wintersporters willen doortrainen in de zomer. Nu vliegen ze de hele wereld over in hun zoektocht naar sneeuw. Als we al deze sporters hier kunnen houden, scheelt dat weer tonnen aan CO2-uitstoot door de voorkomen vliegbewegingen."

China en het Midden-Oosten

Een ambitieus plan, maar iemand moet er diep voor in de buidel tasten. Volgens berekeningen zal de bouw 62 miljoen euro gaan kosten. "We zijn nu in gesprek met investeerders die hier heil in zien. Gelukkig is er belangstelling uit China en het Midden-Oosten." Bang dat ze daardoor de controle kwijtraken is Dijkman niet. "Er wordt heel streng op toegezien dat het goed gebouwd gaat worden, met oog voor de omgeving en het milieu."

Er wordt hard aan gewerkt om het idee van Dijkman te realiseren. "We zijn nu bezig met de bouwaanvraag." De inwoners van het alpendorpje hopen dat de eerste zomerse wintersporters in 2024 van de overdekte piste glijden.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.