Beklimmers van de Mount Everest moeten vanaf vandaag een kleine meter hoger klimmen, althans dat blijkt uit metingen van China en Nepal. Samen rekenden ze uit dat de berg 86 centimeter hoger is dan tot nu toe bekend was.

De laatste keer dat de berg gemeten werd was in de jaren 50. Toen kwamen Indiase onderzoekers uit op 8848 meter. Maar bij de nieuwe metingen kwamen onderzoekers uit China en Nepal op 8848,86 meter uit. Die stijging is niet zo heel raar, zegt universitair hoofddocent civiele techniek en geowetenschappen Wouter van der Wal. "Het is aannemelijk dat de berg is gegroeid."

Groeiende bergen

Bergen groeien doordat aardplaten tegen elkaar aanbotsen, vertelt Van der Wal: "Daar wordt precies in het midden van de botsing stukken omhoog geduwd. De delen schuiven met 2 of 3 centimeter per jaar in elkaar. Aan de bovenkant gaat het iets omhoog en aan de onderkant worden de platen iets naar beneden geduwd. Als ze drie centimeter in elkaar schuiven, komt er boven ongeveer 1,5 centimeter bij."

Een berg kan ook stijgen door erosie. Dat is het wegschuren van de berg en stenen lager in de lager gelegen vallei. "Dan wordt een vallei dunner en daardoor wordt het gewicht van de gehele gebergte lager, en gaat hij hoger drijven." Het is vergelijkbaar met rubberboot op het water. Als je daar een kilo uithaalt, gaat de boot ook hoger drijven.

Lees ook

Grootte maakt niet uit

Of de berg nu hoger is dan een tijd geleden, maakt oud-bergbeklimmer van de Mount Everest Wilco Dekker in ieder geval helemaal niks uit. "Hij blijft bij mij in de boeken staan als 8848 meter. Om die centimeters gaat het mij niet eerlijk gezegd. Ook al zou hij 10 meter hoger of lager zijn. Voor mij blijft het een iconische berg", vertelt hij over zijn ervaring.

"De reis alleen al is het avontuur op zich", vertelt hij. "Het bereiken van de top is de kers op de taart en of hij nou een paar centimeter hoger of lager is, daar gaat het me eigenlijk helemaal niet om."

GPS heel precies

De berg is nu waarschijnlijk gemeten met GPS, vertelt Pieter Visser, hoogleraar bij de afdeling Ruimtevaart van de universiteit Leiden. Belangrijk is natuurlijk dat je weet wat het hoogste punt is. "Dat kun je vaak gewoon zien. En op dat hoogste punt plaats je een GPS ontvanger."

Het is volgens Visser vergelijkbaar met het uitpeilen van je positie. "Als jij met je mobiele telefoon rondloopt, kan je aan de hand van telefoonmasten uitpeilen waar je bent. Je kan eigenlijk GPS-satellieten zien je als een soort telefoon masten zien."

Verschil door meetfout?

Het apparaat waar metingen mee worden gedaan is niet zo heel erg groot. Het weegt hoogstens een paar kilo, zegt Visser. Vroeger kon je niet met zo'n licht apparaatje de berg op en moest je naar boven met driehoeksmetingen. Zou een verklaring voor die 86 centimeter kunnen zijn, dat we nu beter kunnen meten?

Dat is volgens universitair hoofddocent Van der Wal niet zo waarschijnlijk. Volgens hem kan een driehoeksmeting ook heel nauwkeurig zijn. En ondanks dat het nu precies is vastgesteld zal er over de hoogte altijd nog wel discussie blijven, verwacht oud-beklimmer van de Mount Everest Dekker. Want wat bereken je allemaal mee?, vraagt hij zich af.

Gedoe

"Er wordt alom gezegd dat de ijskap zelf wel meegerekend wordt. Maar losse sneeuw weer niet", vertelt de oud-bergbeklimmer. En ook het bedenken van het nulpunt is belangrijk.

"Op de polen is de afstand tot het middelpunt van de aarde korter dan op de Mount Everest. Ook de zwaartekracht is weer anders." Dat zijn allemaal discussiepunten volgens Dekker.

Lees ook

Blijven groeien

Niet alle gebergtes groeien overigens. De Alpen zijn ooit gevormd doordat platen tegen elkaar bewegen, die beweging is gestopt ten daardoor groeit de berg niet meer zo snel. "De Alpen gaan nog een millimeter omhoog."

Dat komt omdat de Alpen ingeduwd werden door dikke pakken ijs. Toen die gletsjers smolten, werden de bergen lichter. "De alpen zijn nu nog steeds een stukje aan het terugveren", vertelt Van der Wal.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.