In de nacht van 4 op 5 februari worden in café de Doofpot in Appingedam twee broers in elkaar geslagen door een groep mannen. Onder hen is een lid van Satudarah. Als deze man ook de zoon blijkt van de loco-burgemeester, Annelies Usman, wordt het landelijk nieuws. Hoe is het acht maanden na dit incident in het uitgaansleven in Appingedam?

Wat zijn de gevolgen geweest voor de Molukse gemeenschap? En waar ging de vechtpartij destijds over? Is de zaak inmiddels opgelost? En zijn de mensen in Appingedam voor een totaalverbod op motorclub Satudarah, zoals het Openbaar Ministerie dat nastreeft?

In de rubriek 'Eens Vandaag' gaat Radio EenVandaag terug naar een plaats die eerder volop in het nieuws was. Wat gebeurt daar nu, als de headlines zijn verdwenen? Verslaggever Harm van Atteveld zoekt de hele week in Eens Vandaag uit hoe het nu is in Appingedam.

Aflevering 5

In deze laatste aflevering van 'Satudarah in Appingedam' spreekt Harm van Atteveld met Johnny Pattipeiluhu. Hij is geboren en getogen in Appingedam, maar heeft een Molukse achtergrond. Persoonlijk kent hij een aantal leden van de motorclub.

Aflevering 4

In de vierde aflevering bekijken we waarom de jaarlijkse motordag in Appingedam het afgelopen jaar niet doorging. De hesjes van Satudarah mochten de leden niet dragen, maar dit verbod zou door vrijwilligers gehandhaafd moeten worden. Dat bleek een stap te ver.

Aflevering 3

Cees van Ekelenburg, café-eigenaar en D66-raadslid, komt aan het woord. Hij vertelt over de geschiedenis van Molukkers in Appingedam. Verder spreekt Harm van Atteveld met de voorzitter van de Molukse wijkraad in de stad. Volgens hem had Satudarah niets te maken met de vechtpartij in café de Doofpot.

Aflevering 2

In de tweede aflevering ontmoeten we het bestuur van Appingedam. Aan het woord komen onder andere Anno Wietze Hiemstra, burgemeester van Appingedam en ook spreekt een familielid van twee slachtoffers van de vechtpartij van 4 op 5 februari.

Aflevering 1

Harm van Atteveld is in het Damster uitgaansleven en praat met het publiek over de aanwezigheid van Satudarah om hen heen. Veel van hen kennen persoonlijk leden van de motorclub, of hebben hen wel eens tegen het lijf gelopen.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.