Morgen start de strafzaak die Nederland al maanden verdeelt: de vervolging van Geert Wilders. De PVV-leider moet zich voor de strafrechter verantwoorden over zijn harde uitlatingen over de islam. Mag hij alles zeggen of zaait hij haat tegen moslims?

Daarover moet de rechtbank een oordeel vellen. Voor- en tegenstanders hopen dat de strafzaak duidelijk maakt waar in Nederland de grens ligt van de vrijheid om te zeggen wat je denkt.

EenVandaag sprak met schrijver Joost Zwagerman, historicus James Kennedy, en advocaat Haroon Raza die aangifte deed tegen Wilders over de zin en onzin van het ' proces van de eeuw' zoals Wilders het noemt. Het is de tweede keer dat een parlementarier wordt vervolgd om zijn uitspraken. Eerder overkwam dat Hans Janmaat.

Achtergrond:

In de Tweede Kamer heeft het PVV-kamerlid onschendbaarheid, maar daarbuiten zou hij in zijn media-optredens over de schreef zijn gegaan. Hij moet zich voor de rechter verantwoorden over zijn uitspraken in kranten en over zijn anti-Koranfilm Fitna. Hij wordt verdacht van groepsbelediging (art. 137c wetboek strafrecht, het opzettelijk beledigen van moslims wegens hun godsdienst), haatzaaien(137d) tegen moslims en discriminatie (art 90) – aanzetten tot discriminatie van moslims en allochtonen van niet-westerse afkomst wegens hun godsdienst.

Wilders hangt al drie jaar vervolging boven het hoofd. De zaak speelt sinds 2007.

• In de loop van 2006- 2007 doen tientallen burgers en instanties aangifte tegen Wilders. Ze voelen zich beledigd en zien Wilders opmars als een haatcampagne tegen moslims. Een bont gezelschap van advocaten, studenten, opiniemakers, moskeebesturen, moslimorganisaties.

• Het Openbaar Ministerie doet er maanden over om tot een oordeel te komen. In de zomer (?) 2008 besluit het OM dat Wilders NIET hoeft te worden vervolgd. Volgens justitie vallen zijn uitspraken binnen de wet.

• 21 januari 2009 (een jaar geleden) bepaalt het Hof in Amsterdam dat Wilders alsnog moet worden vervolgd. In een zogeheten bezwaarprocedure: nadat aangevers zich bij het hof hadden beklaagd tegen het besluit OM. Justitie krijgt de opdracht alsnog een strafzaak te beginnen.

• 20 januari 2010 start vervolging. Het OM, dat eerder vond dat Wilders niet strafbaar was, vervolgt hem dus nu wel.

Een aantal uitspraken waarvoor Wilders wordt vervolgd:

* Uit zijn anti-Koranfilm Fitna: 27 maart 2008.

“De islam wil overheersen onderwerpen en is uit op de vernietiging van onze beschaving. In 1945 werd het nazisme overwonnen, in 1989 het communisme, nu moet de islamitische ideologie overwonnen worden.

In de film beelden van Nl in de toekomst als islamitisch land: een ansichtkaart uit Nederland met alleen minaretten etc. Plus gewelddadige onthoofdingen en beelden aanslagen.

* Volkskrant 8 augustus 2007: Genoeg is genoeg verbied de Koran

“ De kern van het probleem is de fascistische islam, de zieke ideologie van Allah en Mohammed zoals neergelegd in de islamitische Mein Kampf; de Koran. De teksten uit de Koran laten weinig aan verbeelding over.”

“ Ik heb genoeg van de islam in Nederland: geen moslimimmigrante er meer bj. Ik heb genoeg van de aanbidding van Allah en Mohammed in Nl; geen moskee er meer bij. Ik heb genoeg van de Koran in Nederland: verbied dat fascistische boek.”

“ Verbied dat ellendige boek. Zoals ook Mein Kampf verboden is!”

De Pers 13 februari 2007

“ We willen genoeg. De grenzen dicht, geen islamieten meer Nederland in, veel moslims Nederland uit, denaturalisatie van Islamitische criminelen.

“ De islam is een gewelddadige religie. Als Mohammed hier vandaag leefde, zou de Kamer er onmiddellijk mee instemmen hem met pek en veren het land uit te jagen.”

Volkskrant 7 oktober 2006: De Paus heeft volkomen gelijk’

“ De grenzen gaan nog diezelfde dag dicht voor alle niet-westerse allochtonen”.

“ De demografische ontw van Nl is het grootste probleem Ik heb het over wat er naar Nl komt en wat er zich hier voortplant. Moslims zullen van de grote steden naar het platteland trekken. We moeten de tsunami van de islamisering stoppen. Die raakt ons in ons hart.”

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.