Vandaag om 09.00 start de strafzaak die Nederland tot op het bot verdeelt: de vervolging van Geert Wilders. De PVV-leider moet zich voor de strafrechter verantwoorden over zijn harde uitlatingen over de islam. Mag hij alles zeggen of zaait hij haat tegen moslims?

Daarover moet de rechtbank een oordeel vellen. Het is de tweede keer dat een volksvertegenwoordiger wordt vervolgd om wat hij zegt. De strafzaak moet na drie jaar heen en weer gesteggel duidelijk maken waar in Nederland de grens ligt van de vrijheid om te zeggen wat je denkt. EenVandaag is erbij.

Achtergrond:

In de Tweede Kamer heeft het PVV-kamerlid onschendbaarheid, maar daarbuiten zou hij in zijn media-optredens over de schreef zijn gegaan. Hij moet zich voor de rechter verantwoorden over zijn uitspraken in kranten en over zijn anti-Koranfilm Fitna. Hij wordt verdacht van groepsbelediging (art. 137c wetboek strafrecht, het opzettelijk beledigen van moslims wegens hun godsdienst), haatzaaien(137d) tegen moslims en discriminatie (art 90) – aanzetten tot discriminatie van moslims en allochtonen van niet-westerse afkomst wegens hun godsdienst.

Wilders hangt al drie jaar vervolging boven het hoofd. De zaak speelt sinds 2007.

• In de loop van 2006- 2007 doen tientallen burgers en instanties aangifte tegen Wilders. Ze voelen zich beledigd en zien Wilders opmars als een haatcampagne tegen moslims. Een bont gezelschap van advocaten, studenten, opiniemakers, moskeebesturen, moslimorganisaties.

• Het Openbaar Ministerie doet er maanden over om tot een oordeel te komen. In de zomer (?) 2008 besluit het OM dat Wilders NIET hoeft te worden vervolgd. Volgens justitie vallen zijn uitspraken binnen de wet.

• 21 januari 2009 (een jaar geleden) bepaalt het Hof in Amsterdam dat Wilders alsnog moet worden vervolgd. In een zogeheten bezwaarprocedure: nadat aangevers zich bij het hof hadden beklaagd tegen het besluit OM. Justitie krijgt de opdracht alsnog een strafzaak te beginnen.

• 20 januari 2010 start vervolging. Het OM, dat eerder vond dat Wilders niet strafbaar was, vervolgt hem dus nu wel.

Een aantal uitspraken waarvoor Wilders wordt vervolgd:

* Uit zijn anti-Koranfilm Fitna: 27 maart 2008.

De islam wil overheersen onderwerpen en is uit op de vernietiging van onze beschaving. In 1945 werd het nazisme overwonnen, in 1989 het communisme, nu moet de islamitische ideologie overwonnen worden."

In de film beelden van Nl in de toekomst als islamitisch land: een ansichtkaart uit Nederland met alleen minaretten etc. Plus gewelddadige onthoofdingen en beelden aanslagen.

* Volkskrant 8 augustus 2007: Genoeg is genoeg verbied de Koran

De kern van het probleem is de fascistische islam, de zieke ideologie van Allah en Mohammed zoals neergelegd in de islamitische Mein Kampf; de Koran. De teksten uit de Koran laten weinig aan verbeelding over.”

Ik heb genoeg van de islam in Nederland: geen moslimimmigrante er meer bij. Ik heb genoeg van de aanbidding van Allah en Mohammed in Nl; geen moskee er meer bij. Ik heb genoeg van de Koran in Nederland: verbied dat fascistische boek.”

“ Verbied dat ellendige boek. Zoals ook Mein Kampf verboden is!”

De Pers 13 februari 2007

“ We willen genoeg. De grenzen dicht, geen islamieten meer Nederland in, veel moslims Nederland uit, denaturalisatie van Islamitische criminelen.

“ De islam is een gewelddadige religie. Als Mohammed hier vandaag leefde, zou de Kamer er onmiddellijk mee instemmen hem met pek en veren het land uit te jagen.”

Volkskrant 7 oktober 2006: De Paus heeft volkomen gelijk’

“ De grenzen gaan nog diezelfde dag dicht voor alle niet-westerse allochtonen”.

“ De demografische ontw van Nl is het grootste probleem Ik heb het over wat er naar Nl komt en wat er zich hier voortplant. Moslims zullen van de grote steden naar het platteland trekken. We moeten de tsunami van de islamisering stoppen. Die raakt ons in ons hart.”

Jongeren verdeeld over vervolging Wilders

Van kwart moslimjongeren mag Wilders alles zeggen

De helft (46 procent) van de jongeren vindt het terecht dat Wilders wordt vervolgd. De belangrijkste reden is dat hij aanzet tot discriminatie. De andere helft (45 procent) vindt de vervolging een slechte zaak, omdat je in Nederland alles moet kunnen zeggen. Dit blijkt uit onderzoek van TopX, het jongerenpanel van EenVandaag, in samenwerking met FunX en Maroc.NL.

Wilders moet vandaag (20 januari) voor de rechter verschijnen omdat hij zou hebben aangezet tot haat en discriminatie van moslims. TopX legde 3.000 jongeren een aantal van zijn uitspraken voor. De meerderheid (75 procent) vindt dat hij mag spreken over ‘het stoppen van de tsunami van islamisering’. Bijna tweederde (63 procent) meent dat hij zich mag uitspreken voor het verbieden van de Koran.

Verbod

Inhoudelijk zijn de jongeren het lang niet altijd eens met de uitspraken van Wilders. Met de uitspraak ‘De grenzen dicht, geen islamieten meer in Nederland” is een ruime meerderheid (58 procent) het niet eens, tegen 38 prorcent dat deze opvatting wel onderschrijft. En ruim driekwart (78 procent) is niet voor een verbod op de Koran. Over het algemeen vinden jongens de vrijheid van meningsuiting belangrijker dan de meisjes in het panel. Zij zijn het inhoudelijk ook vaker met Wilders eens dan de ondervraagden van het vrouwelijke geslacht.

Levenslang

Aan het onderzoek deden 190 moslim jongeren mee. Een kwart (26 procent) van deze groep vindt dat Wilders mag zeggen wat hij wil. En 38 procent zelfs vindt dat de uitspraak ‘De grenzen dicht voor islamieten’ moet kunnen. Een grote meerderheid van de moslims die aan het onderzoek hebben meegedaan is echter wel voor de vervolging van Geert Wilders.

Geert Wilders voor de rechter

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.