Het kort geding dat Slachterij Van Hattem uit Dodewaard heeft aangespannen tegen de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit NVWA dient morgen. De NVWA liet donderdag weten dat het bedrijf alle partijen vlees moet terughalen die tussen 1 januari 2012 en 23 januari 2014 zijn geleverd. In de partijen is mogelijk paardenvlees verwerkt. Slachterij Van Hattem wil dat via het kort geding voorkomen.

Volgens de NVWA is de kans groot dat een groot deel van de 28.000 ton vlees al is opgegeten. Ook kan vlees verwerkt zijn tot andere producten zoals soep, kant-en-klaarmaaltijden en snacks.

Het slachthuis had eerderzelf al besloten om een deel van sinds 1 januari 2012 geleverd vlees terug te roepen. Het ging om partijen paardenvlees en producten waarin paardenvlees volgens het bedrijf terecht kon zijn gekomen. De NVWA wil nu dat al het geleverde vlees, van rund, paard, schaap en geit, terugkomt.

Van Hattem kwam vorige week in opspraak toen EenVandaag onthulde dat het bedrijf verdacht wordt van gesjoemel met paardenvlees. Paardenvlees is veel goedkoper dan rundvlees. Het bedrijf had tot maandag de tijd om alle papieren en administratie in te leveren. Volgens de NVWA blijft ook na bestudering van deze administratie de herkomst van sommige vleespakketten onduidelijk. Het bedrijf heeft toegegeven dat aangeleverde paarden soms niet geschikt werden geacht voor de slacht. Maar wat er daarna met die dieren is gebeurd, is een raadsel.

Bij Van Hattem Vlees BV werken ongeveer 70 mensen. Het bedrijf slacht volgens eigen opgave 500 tot 600 runderen per week, 400 tot 500 lammeren en 1000 tot 1500 geiten. Sinds een jaar worden geen paarden meer geslacht. De slacht mag op dit moment alleen onder toezicht van een dierenarts en een inspecteur van de NVWA plaatshebben.

Bekijk de eerdere reportage over slachterij Van Hattem hieronder terug.  

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.