Slachterij Van Hattem in het Gelderse Dodewaard blijft in elk geval nog een paar dagen open. In die tijd bestudeert de Nederlandse Voedsel- en Waren Autoriteit NVWA de door de slachterij ingeleverde papieren over de herkomst en verwerking van vlees. Bij slachthuis werd paardenvlees gevonden in partijen rundvlees. 

De NVWA stelt dat er mogelijk was gesjoemeld door paardenvlees te mengen in pakketten rundvleessnippers. 

De Dodewaardse slachterij kwam vorige week in opspraak, na een reportage van EenVandaag. Van Hattem leverde onder meer vlees aan de supermarkten Deka, Deen en Vomar. 

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft partijen vlees van het bedrijf preventief geblokkeerd en doet op dit moment onderzoek. Tijdens een strafrechtelijk onderzoek van de Inlichtingen- en Opsporingsdienst (IOD) van de NVWA werd paarden-DNA aangetroffen in vier partijen rundvleessnippers van het slachthuis.: 

De slachterij zou ook meer paarden hebben ingekocht dan uit het slachtregister bleek en bovendien was uit de bedrijfsadministratie niet af te leiden waar dat paardenvlees was gebleven.

De NVWA dreigde de erkenning van het slachthuis vanaf maandag te schorsen. Het bedrijf mag dan ook niet meer slachten. 'De papieren waarom is gevraagd zijn ingeleverd. We hebben een paar dagen nodig om alle gegevens te controleren', liet de woordvoerster van de NVWA weten. Slachterij Van Hattem zei vorige week dat de NVWA niet over alle gegevens beschikte en daarom verkeerde conclusies had getrokken.

Uit een brief die staatssecretaris Sharon Dijksma (Economische Zaken) naar de Kamer stuurde, blijkt dat er langer problemen zijn bij het bedrijf. In de afgelopen 3 jaar ontdekte de NVWA vaker onregelmatigheden, waarna in 2013 boetes en een last onder dwangsom zijn opgelegd. Sinds 18 december staat de slachterij onder verscherpt toezicht en mag er alleen worden geslacht onder toezicht van een dierenarts en een inspecteur van de NVWA.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.