Zegt de aanrijding die plaatsvond bij Pinkpop iets over de veiligheid van het festival? In alle vroegte reed een busje in op bezoekers van het festival die op weg naar huis waren. Daarbij kwam een 35-jarige vrijwilliger van Pinkpop om. Drie andere bezoekers raakten zwaargewond en zijn opgevangen in ziekenhuizen in de regio. De bestuurder van het busje is een 34-jarige man uit Heerlen. Hij reed door na het incident, maar heeft zich later gemeld bij de politie.

Directeur Jan Smeets van Pinkpop reageerde tijdens een persconferentie zichtbaar aangeslagen. Het is volgens hem de eerste dode die valt te betreuren in de lange geschiedenis van het beroemde popfestival. "Deze editie hadden we al benoemd als één van de beste festivals in Landgraaf. Dit is de 32-ste keer dat we hier zijn en dit was blijkbaar het meest succesvolle. Het eindigt dan in dit drama."

Zijn extra maatregelen nodig op en rond muziekfestivals nodig na dit incident op Pinkpop? Willem Westermann van de evenementenbranche VVEM denkt dat het met de veiligheidsmaatregelen op en rond festivalterreinen toch goed is gesteld. Hij begrijpt dan ook wel dat Jan Smeets ervan ondersteboven is. "Dit is je 'worst nightmare' op het moment dat 'wij' (organisatie, gemeente en vrijwilligers) de bezoeker, waar wij het voor doen, niet veilig thuisbrengen."

Veegbus 

In Biddinghuizen zijn de voorbereidingen voor het dancefestival Defcon 1. intussen in volle gang. Komend weekend worden er 60-duizend bezoekers verwacht waarvan er 45-duizend blijven kamperen. Rob Souren is verantwoordelijk voor de veiligheid van Defcon. Hij heeft samen met de gemeente Dronten loopbruggen laten aanleggen voor dit festival en ook voor Lowlands dat op hetzelfde terrein wordt gehouden. Ook voor de nacht zijn er maatregelen genomen om bezoekers zo weinig mogelijk risico te laten lopen. "Wat wij extra doen is een veegbus inzetten. Wij hebben een bus paraat die tijdens de nachtelijke uren op het evenemententerrein aanwezig is, om alle lopende bezoekers van de weg af te halen. Die bezoekers worden begeleid naar hun auto of richting huis."

Een popfestival kan zich overal  op voorbereiden als het om de veiligheid gaat. Maar één ding hebben de organisatoren niet in de hand en dat is het weer, zegt Westermann van de evenementenbranche. Zo werden Pukkelpop (2011), Dance Valley (2001) en Dicky Woodstock festival (2011) getroffen door noodweer. Er vielen doden en gewonden. "Er kan heel veel gebeuren zoals regen, wind en bliksem, maar ook warmte. Zorg dat je de weersverwachtingen in de gaten houdt en zorg dat je voldoende opvangcapaciteit hebt. Maar er kan altijd nog iets onverwachts gebeuren." 

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.