Zaterdag was het weer raak. De 14-jarige Tamar werd doodgereden, maar de automobilist reed door. De dader heeft zich nog niet gemeld bij de politie. Geen goed teken, want doorrijders melden zich snel óf helemaal niet.

Dat zegt het Waarborgfonds Motorverkeer. Deze verzekeringsmaatschappij is gespecialiseerd in schade waarbij de dader onbekend is. "Onze ervaring is: heeft een dader zich na een week nog niet gemeld, dan doet die dat niet meer. Uitzonderingen daargelaten", vertelt Jelle Smits van het fonds.

Duwtje voor daders die twijfelen

Smits snapt ook ook wel waarom doorrijders zich na een week niet meer melden. "In het begin doet de politie intensief onderzoek, duikt de media erop. Dat kan dat net dat duwtje zijn wat daders die twijfelen nodig hebben. Maar als iemand na een paar weken nog niet die keuze heeft gemaakt, waarom zou diegene het dan nog doen?"

In Nederland zijn er jaarlijks zo'n duizend aanrijdingen waarbij de dader niet stopt. Dat betekent dat er gemiddeld per dag drie automobilisten doorrijden na lichamelijk letsel te hebben veroorzaakt. Dat blijkt uit cijfers van het Waarborgfonds. "Bij materiële schade wordt er zelfs 120 keer per dag doorgereden," vertelt Smits.

Lees ook

Daders moeilijk te pakken

In zaken met doorrijders hoopt de politie dat de dader zich uiteindelijk meldt, want de dader opsporen is in sommige gevallen heel lastig. "Daarbij ben je afhankelijk van tips van getuigen en technisch bewijs, zoals bijvoorbeeld banden- en laksporen." zegt politiewetenschapper Jaap Timmer.

Hoe vaak daders zich alsnog melden na door te hebben gereden is niet bekend. De politie laat weten deze cijfers niet bij te houden.

Tv-reportage: onderzoek dodelijke ongelukken SUV's

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.