De benzineprijzen stijgen in rap tempo. Op sommige plekken betaal je nu 1,85 euro voor een liter benzine. Volgens experts wordt dit jaar nog de magische grens van 2 euro per liter bereikt. Toch blijven weggebruikers massaal voor benzine kiezen. Volgens biotechnoloog Peter Mooij ligt het alternatief voor het oprapen, namelijk in de oceaan: "Olie uit algen is de oplossing!"

Zelf rijdt Mooij al op algenolie. Samen met een vriend ontwierp hij een motorfiets, die op de nieuwe brandstof rijdt. Hij merkt geen enkel verschil met diesel of benzine: "Behalve de geur. Je waant je toch even in een snackbar als je een stukje gereden hebt. Maar daar vinden we nog wel een oplossing op." 

De voordelen zijn, volgens Mooij, bijna eindeloos: "Algen zijn overal in zout water te vinden en kunnen zelf gekweekt worden. Bovendien is het milieuvriendelijk. Algen produceren door middel van fotosynthese zelf CO2 uit zonlicht. Bij het gebruik van algenolie wordt netto dus niet meer koolstofdioxide uitgestoten."

'Voorlopig nog geen algenolie op grote schaal'

De biodiversiteit in de oceaan zal ook niet onder het produceren van algenolie lijden, volgens de biotechnoloog: "Dat is wel iets wat we in de gaten moeten houden, want algen zijn heel belangrijk in de voedselketen. Het is het voedsel voor heel veel vissen. Doordat we zelf algen kunnen kweken hoeft dat geen probleem te zijn."

Ondanks de vele voordelen van algenolie zal het nog wel even duren voor het op grote schaal gebruikt wordt: "De benzineprijzen stijgen wel, maar olie uit algen is nog steeds veel duurder. Aardolie haal je namelijk kant en klaar uit de grond. De productiekosten liggen heel laag. Als je olie uit algen wil halen gaat daar een heel traject aan vooraf. De kosten zijn dus veel hoger."