In de serie 'Mijn Nederland' trekken verslaggevers van Radio EenVandaag het land in om te horen wat de mensen dagelijks bezig houdt. Zijn dat grote landelijke politieke thema’s of is dat wat om de hoek gebeurt belangrijker? 

Aflevering 4: 'Airbnb in een villa'

 

 

Aan de rand van Haren staat de Biotoop, een voormalig gebouw van de Universiteit Groningen. Daarin wonen en werken 350 mensen, veelal kunstenaars. Het is nadrukkelijk geen anti-kraak. Sterker nog, huismeester Wouter is principe tegen anti-kraak “ Dat is door makelaars uitgevonden om met een paar mensen grote ruimtes bezet te houden. Zonde. Wij gebruiken dit pand intensief en helemaal”. Het is gewild, want goedkoop. Voor 350 euro heb je 60m2 woonruimte, wifi en verwarming en licht. Er is daarom een ballotage noodzakelijk “ alleen mensen die ook iets terugdoen voor ons mogen hier wonen”. Wouter denkt dan ook dat Nederland er anders uit zou zien als iedereen hun mentaliteit deelde. “ Wij zijn er voor elkaar en kankeren niet”. 

Aflevering 3: Ballotage voor een woonruimte

Deze week zijn we in Haren, een dorp met 15 duizend inwoners net onder Groningen. Vanwege de vele villa’s, waar vroeger de professoren van de Universiteit en de dokters van het ziekenhuis woonden, wordt het ook wel het ‘Wassenaar van het Noorden’ genoemd. Hoewel ‘ achter het spoor’ ook een arbeiderswijk is. 

Aflevering 2: "Ik stem nooit meer VVD

Lunchroom FunCooking in Haren is een dagbesteding, een soort sociale werkplaats, voor mensen met een verstandelijke beperking. Initiatiefneemster Angelique Wedda heeft het opgericht uit frustratie. “ Mijn autistische dochter werd in de reguliere dagbesteding niet goed behandeld en ze mocht maar 6 dagdelen werken.” Wedde heeft het zo geregeld dat ze met het geld waarvoor haar dochter elders maar 6 dagdelen kon werken, ze haar 10 dagdelen laat werken.

Het geheim: “ wij nemen, als ouders en begeleiders, allemaal genoegen met een laag tot modaal inkomen en we hebben geen managers die torenhoge salarissen opstrijken. Zo simpel is het”. Inmiddels werken er 40 mensen bij de dagbesteding, die naast een lunchroom ook bestaat uit een tankstation, een houtbewerkingswerkplaats, een maaltijdenservice en schoonmaakdienst. Als onderneemster is ze een liberaal in hart en nieren, maar ze zal nooit meer op de VVD stemmen. “ De VVD is in dit kabinet verantwoordelijk voor de reorganisatie van de PGB’s en dat hebben ze zo slecht gedaan. Miljoenen tot miljarden zijn verspild. Vreselijk. Zo kan ik als ondernemer ook niet omgaan met mijn financiën”. 

Aflevering 1: inlijving door het grote Groningen

De gemeente Haren moet worden ingelijfd door de stad Groningen. Tenminste dat willen Provinciale Staten, veel Harenaren willen dat juist niet. Uit een referendum bleek dat 74% van de stemmers niet ‘opgeslokt’ wil worden door Groningen. Mevrouw Poelstra is ook tegen, maar ‘ het maakt niet uit wat wij zeggen, de politiek doet wat het wil, of het nu lokaal is of landelijk. Het Oekraïne referendum wordt ook niets mee gedaan”.