In de serie 'Mijn Nederland' trekken verslaggevers van Radio EenVandaag diagonaal van Biervliet naar Bierum. Zijn het de landelijke thema’s waar de mensen zich druk over maken of is dat wat om de hoek gebeurt belangrijker?

Verslaggever Harm van Atteveld is op zijn tocht beland in Staphorst. Daar komt hij een groep dames tegen in traditionele klederdracht. Het beroemde 'Staphorster Stipwerk' versiert de hoofddoeken die de vrouwen dragen. In een periode van rouw verschilt de kleur van de doek: De rouwkleuren gaan van zwart, naar blauw, naar rood, in volgorde van ergste naar minste rouw. "Maar als de man overlijdt, blijft de weduwe altijd zwart."

Tradities zijn in Staphorst nog erg belangrijk, zoals het leven met de Bijbel. Bij een van de vrouwen woont haar ongetrouwde zoon nog in huis. "Dat is heel normaal, dat jongere generaties in huis blijven wonen." Er wordt vaak negatief gedaan over de leefwijzen in Staphorst, maar de vrouwen zijn duidelijk over wat ze daarvan vinden. "Laat iedereen in zijn eigen waarde. Jullie zijn het zo gewend, wij zijn het zo gewend. Klaar."

Mijn Nederland in Staphorst