In de serie 'Mijn Nederland' trekken verslaggevers van Radio EenVandaag het land in om te horen wat de mensen dagelijks bezig houdt. Zijn dat grote landelijke politieke thema’s of is dat wat om de hoek gebeurt belangrijker? 

Aflevering 5: Het jeugdhonk

Veel ouderen maken zich zorgen over de jeugd in hun Friese stad omdat ze soms dingen vernielen, sommige ook aan de drank en drugs zijn. Vandaag nemen we een kijkje op de plek van ze zich veelal verzamelen: Het Jeugdhonk. Daar horen we dat er weinig te doen is voor hen in Bolsward. Ze komen de kroeg niet meer binnen omdat de toegang naar 18 jaar is verhoogd. Dat moet veranderen, want anders zit er niets anders op om op straat te gaan hangen met een drankje. 

Aflevering 4: De kapper

Kapper Markus is al veertig jaar een begrip in bolsward. Hij doet niet aan kleuren en knipt alleen mannen, die vaak al decennia vaste klant zijn. Hij maakt zich zorgen over de invloed van social media op zijn kinderen. Hij is bang dat ze overprikkeld raken en een burn-out krijgen. Waarschuwen helpt niet, ze nemen zijn adviezen niet serieus, zo vertelt hij. Hoop heeft hij gevestigd op de politiek. Die kan verschil maken en verhuftering tegen gaan zodat we allemaal weer met elkaar in gesprek gaan in plaats van elkaar te appen. 

Aflevering 3: De ijsmeester

Deze week doen we verslag vanuit Bolsward. Het is een kleine Friese stad met een krappe 11 duizend inwoners. Maar het is groot als Elfstedenstad. Vandaag spreken we oud- ijsmeester Jan van der Klis die drie keer de tocht der tochten heeft georganiseerd. Hij maakt zich zorgen over de rotzooi die jongeren trappen in zijn stad. Toch begrijpt hij ook dat de jeugd het nu lastig heeft. Want hoe moet je zelfvertrouwen krijgen als je om de 3 maanden een andere baan moet zoeken omdat bedrijven geen vaste mensen meer in dienst nemen? Hij ziet ook zijn eigen kinderen daarmee worstelen en dat gaat hem aan het hart. 

Aflevering 2: Bij de boer in Bolsward

Deze week doen we verslag vanuit de Friese stad Bolsward. Bekend van ondermeer de Elfstedentocht. Toch heeft deze stad veel meer te bieden. Het herbergt bijvoorbeeld een tiental melkveehouders. Vandaag bezoeken we een van hen, biologisch dynamische boer Wytze Brandsma. Hij verkoopt vanuit zijn stal melk en vlees van zijn eigen dieren. En dat doet hij niet om rijk te worden, hij vindt het belangrijk dat mensen zien waar hun voedsel vandaan komt. Daarnaast ziet hij toekomst in lokaal produceren en verkopen van voedsel. Iets dat hij ook in Afrika probeert te promoten. Hij is erg positief gestemd over de situatie voor boeren in Nederland, maar ergert zich kapot aan de financiële straf die hij krijgt omdat hij zijn koeien niet oormerkt. 

Aflevering1: Bolsward

Deze week zijn we in het Friese Bolsward. Daar zit, weggestopt op een industrieterrein aan de A7, chauffeurscafe Truckstop. Hier komen bijna alleen truckers die op weg zijn naar huis of de locatie waar ze hun waar moeten afleveren. Ze kunnen er een hapje eten, douchen en -belangrijk- een praatje maken met collega's. 

We spreken daar de 48-jarige Ed. Hij is net terug uit Denemarken waar hij garagedeuren heeft afgeleverd. Nog een uurtje rijden en hij was thuis geweest. Maar zijn rij-tijd is op en dat betekent overnachten in zijn vrachtwagen in Bolsward. Hij heeft het vak de laatste decennia zien veranderen en niet naar zijn zin. Hij baalt van het gps-systeem waarop zijn baas hem elke minuut in de gaten kan houden, de aangepaste rijtijden en het werk dat sinds opening van de grenzen in Europa veel minder is geworden. Veel vertrouwen in de politiek of bonden heeft hij ook niet.