Niet in de grote stad of in dorpen worden de verkiezingen beslist, maar in het gebied daar tussenin. Waar meerderheid van Nederland woont worden de verkiezingen beslist. In het Middenland. Want je wint niet de verkiezingen in Amsterdam of Utrecht, maar in Purmerend of Etten-Leur.

Want in Etten-Leur wordt al sinds jaar en dag op de winnaar van de verkiezingen gestemd. Wie hier wint zou best wel eens ook in heel Nederland de grootste partij kunnen worden. Ook Brabant speelt daarin als swingstate een belangrijke rol.

Drie factoren zijn van belang: aantal inwoners, media-aandacht en hoe beweeglijk de kiezer is. Als je naar het aantal inwoners kijkt, is Brabant een grote kluif, goed voor liefst 22 zetels. Ter vergelijking: in Zeeland zijn drie zetels op te halen. Tot slot is de kiezer in Brabant heel beweeglijk, die kan nog veel kanten op. Dat betekent dat de kiezer daar dus extra gevoelig is voor een campagne die zich juist op hen richt.

In Amsterdam woont maar 4,9 procent van alle inwoners in Nederland. Dat is echt te weinig om de hele boel nog helemaal om te gooien aan het einde van de avond. Nee, als de uitslagen van Etten-Leur binnen zijn, kunnen we al best een hele hoop zeggen over hoe Brabant heeft gestemd. En dus ook eigenlijk wie er landelijk met de buit vandoor gaat.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.