Niet in de grote stad, niet op het platteland, maar ergens er tussenin. In het Middenland, daar worden de verkiezingen gewonnen. Maar wat heeft het Middenland gestemd?

Josse de Voogd doet onderzoek naar stemgedrag en volgde de verkiezingsavond op de voet. "Op televisie zag je mooi hoe men geneigd is te onderschatten wat ik middenland noem. Eerst krijg je de uitslagen van elk waddeneiland en elk dorp. En dan ineens komen dan de cijfers van de grote steden door. Dan is links nog hoog."

"Later zag je de lijn Roosendaal-Zwolle binnenkomen,” aldus De Voogd. “Maar toen lag de NOS al te slapen. Die stemmen inderdaad volgens het landelijke gemiddelde. Toen ging de PVV opeens omhoog. Wilders is opnieuw de grootste in Limburg, maar minder sterk. Wel krijgt hij nu meer aanhang in het noordoosten.”

De PvdA is in geen enkele gemeente meer de grootste. "Dat komt mede doordat deze verkiezingen niet over economie gingen maar over cultuur. Identiteit, migratie, vluchtelingen, volkslied. Normaal doen. Daar is geweldig over geklaagd in de stad. Maar zodra links zich meldt op deze thema’s denkt de rest: wegwezen. Dat wordt sterker naarmate je dichter bij de grens komt. Het verlies van links wordt groter naar het oosten en zuiden toe."

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat.