Viraal gaan door je eigen leven te tonen op TikTok: het overkwam Melissa. Op het platform maakt ze video's over haar leven met kanker, en hoe ze ondanks dat toch positief weet te blijven. "Ik vind het heel mooi dat het andere mensen ook helpt."

Melissa Krechting (29) kwam er in september achter dat ze lymfeklierkanker heeft. Ze zat al langer op TikTok, maar besloot video's te gaan maken over haar ziekte. Haar aantal volgers groeide snel. "Ik vond het belangrijk om er open over te zijn. Om te laten zien: ik ben nog steeds dezelfde Melissa, maar met deze ziekte. Je hoeft me niet met fluwelen handschoentjes te behandelen."

Het grote k-woord

In haar filmpjes probeert Melissa het vooral luchtig te houden. "Ik doe het met een beetje humor. Ik probeer mezelf vooral niet te serieus te nemen. En verder denk ik dat het zien van iets wat je normaal nooit ziet, heel interessant kan zijn."

Ze wilde het namelijk ook hebben over het taboe dat er heerst op kanker. "Ik merkte dat mensen, los van dat ze het heel erg vinden dat ik kanker heb, zich geen houding wisten te geven. Kanker is het grote k-woord waar ze niks mee kunnen."

Bekijk ook

Rappen over kanker

Viraal gaan en zoveel views, likes en volgers krijgen was niet helemaal de bedoeling, vertelt Melissa lachend. "Nadat ik mijn vrienden en familie had verteld dat ik ziek was, dacht ik: dit is handig om ook aan mensen te vertellen die iets verder weg staan. Maar dat werden er iets meer dan ik dacht."

In haar eerste video rapte ze. "Ik noem dat ook wel m'n 'kanker coming out'", zegt ze. Sinds die eerste video kreeg ze er 25.000 volgers bij, en het worden er elke dag meer. "Ik merkte dat de eerste reacties vooral positief waren. Daar wilde ik iets mee doen, en toen besloot ik om mijn dagelijks leven als kankerpatiënt vast te leggen."

Symptomen zoeken via social media

"Het helpt me enerzijds om het hele proces te verwerken," vertelt Melissa, "maar anderzijds krijg ik ook berichten van mensen die iets soortgelijks meemaken en zeggen: ik wist niet dat je zo positief kon zijn, ik leer van jouw positiviteit. Dat vind ik bijzonder om te zien. Ik vind het mooi dat het ook anderen helpt."

"Ik heb zelf social media in het beginstadium ook veel gebruikt om symptomen op te zoeken. En het heeft me enorm geholpen om mijn symptomen serieus te nemen en naar de dokter te gaan", zegt ze. "Ik heb veel gehad aan andere mensen die een TikTok maakten van 'ik heb dit soort jeuk', misschien moet ik toch even naar de dokter."

Bekijk ook

Nieuwe vrienden erbij

"Ik heb er eigenlijk nu vrienden bij", vertelt Melissa over de impact van haar filmpjes. Ze krijgt bijvoorbeeld persoonlijke berichten op Instagram van volgers. "Ik was zelf op zoek naar andere mensen van mijn leeftijd die iets soortgelijks meemaken."

"Ik heb hele lieve vrienden en familie, maar die snappen toch niet helemaal waar ik doorheen ga. Godzijdank, want ik wens het niemand toe. Maar door die berichtjes dacht ik: oh, dit zijn best leuke mensen, ze staan hetzelfde in het leven als ik."

'Het kankermeisje'

Melissa weet nog niet of haar populariteit lang zal blijven. "Ik kan me voorstellen dat als ik straks weer een tijdje beter ben en ik niet meer hierover vertel, mensen me gaan ontvolgen. "Ik heb natuurlijk liever nul volgers dan dat ik ziek ben, maar soms denk ik daar wel eens over na, dat ik nu 'het kankermeisje' ben, maar dan straks wellicht minder relevant op TikTok."

Voor nu blijft ze gewoon haar positieve filmpjes maken. "Het klinkt misschien een beetje zweverig, maar ik denk echt dat je lichaam ook gelooft hoe je hoofd zich gedraagt. En daarom ben ik zo positief in mijn TikToks."

info

TikTok-video's maken over je aandoening

Je ziet het steeds vaker: mensen die, net als Melissa, over hun aandoening praten op TikTok. Bijvoorbeeld 'blindfluencer' Tjarda Struik. Zij heeft maar 5 procent zicht en laat net als Melissa op een luchtige en informatieve manier zien hoe ze daarmee leeft. "Ik vind het mooi dat mensen lachen om het blind zijn. Ze raken er meer bewust van en praten erover door mijn video's. Het lijkt mij vet om zo een steentje bij te dragen aan het normaliseren van een beperking."

In korte tijd leverde het haar 150.000 volgers op. "Dat was niet de bedoeling", vertelt ze lachend. "Ik ben 1 jaar geleden mijn bedrijf gestart, waarbij ik spreek en adviseer over inclusie. Ik werd geadviseerd om op social media te gaan om klanten te vinden, en even later stelde een jong iemand TikTok voor."

Dat was eerst nog even wennen, vertelt Tjarda. "Ik zie natuurlijk bijna niks, dus ik vond het ongemakkelijk om mezelf te filmen. Mijn ogen kijken ook niet recht in de camera. Maar alles wat je vaker doet, wordt makkelijker."

Plots schoten de nummers omhoog. Duizenden volgers, tienduizenden likes en nog veel meer views. "Ik kon het me niet voorstellen. Ik wist niks van social media of TikTok, dus die cijfers zeiden mij niks." Maar ze realiseerde zich al snel hoe groot haar populariteit was. "Ik krijg heel veel vragen voor handtekeningen, foto's, verjaardagswensen. Soms staan er mensen te filmen voor m'n huis en op een gegeven moment werd ik elke dag gebeld."

Het feit dat zoveel mensen haar 'zichzelf zijn' enorm leuk vinden, is voor haar vooral een motivatie om ermee door te gaan. "Ik werk nog als gemeenteraadslid in Zeist, maar mijn baan in loondienst heb ik opgezegd. Mijn bedrijf loopt nu goed, en social media is leuk voor erbij."

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.