Spannende dagen voor de top van de Europese Unie om de euro te redden. Alle ogen zijn gericht op de Franse president Nicolas Sarkozy en de Duitse bondskanselier Angela Merkel, want zij hebben de sleutel voor de goede afloop in handen. Hapert deze Frans–Duitse motor, dan stagneert de Europese ontwikkeling. Maar draait hij op volle toeren, dan stuwt hij Europa vooruit en is alles mogelijk.

Het duo, ook wel 'Merkozy' genoemd, overlegt onafgebroken. De Franse president Sarkozy heeft sinds woensdag meer tijd doorgebracht aan de zijde van bondskanselier Merkel dan aan die van zijn net bevallen echtgenote.

Komende woensdag zal duidelijk worden of ze op de ontknoping van de eurocrisis afstevenen. Zal Merkozy met een stem spreken en de meningsverschillen kunnen overbruggen?

EenVandaag spreekt de Duitse journalist Helmut Hetzel en Clingendael-deskundige Adriaan Schout over de chemie en de taal die Sarkozy en Merkel met elkaar spreken.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.