Het aantal meldingen van discriminatie is op universiteiten in korte tijd meer dan verdubbeld. Vorig jaar werden 98 meldingen gedaan, in 2017 waren dat er nog maar 42. Dat blijkt uit cijfers die EenVandaag heeft opgevraagd.

Ook op hogescholen nam het aantal meldingen van discriminatie toe. In totaal werden in het hoger onderwijs vorig jaar 170 meldingen gemaakt van discriminatie. Dat zijn er een stuk meer dan in 2018 (142) en in 2017 (104). Het gaat om meldingen die gedaan zijn bij de vertrouwenspersonen van de veertien grootste universiteiten en de twaalf grootste hogescholen.

UvA 'koploper'

De meldingen zijn gemaakt door zowel medewerkers als studenten. De meerderheid gaat over discriminatie op basis van ras, seksuele voorkeur, religie en handicaps.

Met name de stijging op de universiteiten valt op: van 42 meldingen in 2017 naar 98 meldingen in 2019. De Universiteit van Amsterdam is 'koploper'. Daar werden 22 meldingen gemaakt. Op hogescholen stijgt het aantal meldingen minder hard: van 62 meldingen in 2017 naar 72 afgelopen jaar.

'Topje van de ijsberg'

Lyle Muns van de Landelijke Studenten Vakbond noemt de stijging van het aantal meldingen zorgwekkend. "Het laat zien dat er nog altijd een hardnekkig probleem is met discriminatie in het hoger onderwijs. Tegelijk zien we nog maar het topje van de ijsberg, omdat veel slachtoffers van discriminatie geen melding maken."

Hij wijst erop dat veel studenten niet weten waar ze een melding kunnen maken, omdat informatie over meldprocedures vaak ontbreekt bij instellingen in het hoger onderwijs.

Lees ook

Angst voor imagoschade

Bovendien gebeurt er vaak weinig met de meldingen die wél gedaan worden. Dat zegt Marijke Naezer, onderzoeker Gender & Diversity Studies aan de Radboud Universiteit. "Universiteiten en hogescholen zijn onder andere bang voor imagoschade. Het ontbreekt ze aan kennis en lef om iets te doen."

Naezer deed onderzoek naar ongewenst gedrag op de academie en sprak met tientallen medewerkers in het hoger onderwijs: "Je ziet vaak hetzelfde patroon: problemen worden niet serieus genomen en mensen worden zelfs ontmoedigd om een officiële klacht in te dienen. Dat zou toch geen zin hebben."

'Stijging door extra aandacht'

Volgens de Vereniging van Universiteiten is de stijging een teken dat universiteiten op de goede weg zijn. "Universiteiten hebben hier de afgelopen jaren meer aandacht aan gegeven", laat een woordvoerder weten.

"Zo zijn er informatiecampagnes geweest, meer vertrouwenspersonen en diversity officers benoemd en is er gewerkt aan de zichtbaarheid van alle verschillende opties voor het melden van misstanden. De recente stijging in meldingen is te verklaren door de extra aandacht."

Bekijk hier de tv-reportage over dit onderwerp.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.