Op 1 januari bestaat Meld Misdaad Anoniem drie jaar. In het begin werd de telefoonlijn met argusogen bekeken: het zou een "kliklijn" zijn. Maar de kritiek verstomde snel. Meld Misdaad Anoniem bleek wel degelijk succes te hebben. In EénVandaag de voorlopige jaarcijfers.

Dit jaar verwacht Meld Misdaad Anoniem 65.000 telefoontjes binnen te krijgen. Op 15 november stond de teller al op 58.750. In 2005 waren dat er nog 56.500. Ruim duizend zaken hebben tot opsporing geleid. Maar dat kunnen er zelfs veel meer zijn, omdat slechts éénderde van de telefoontjes door politie, justitie en AIVD wordt teruggekoppeld. In de praktijk zijn dat ongeveer vijftien opgeloste zaken per week, tegen elf in 2005. Dertig procent van de telefoontjes ging over hennepkwekerijen, twaalf procent over harddrugs en zeven procent over vuurwapenbezit en vuurwapenhandel. Ook kwamen 130 tips over terrorisme binnen en 124 meldingen over mensenhandel.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.