Ze hebben het misschien wel het hardste nodig van allemaal, toch staan ze massaal onverzekerd op de steigers. Nog maar een op de drie zelfstandige bouwvakkers sluit een verzekering tegen arbeidsongeschiktheid af. Voor veel bouwvakkers zijn de premies simpelweg te hoog.

John Tuerlings (57) is zelfstandige in de bouw en heeft zijn eigen isolatiebedrijf. "Voor een kleine zelfstandige is het echt geen haalbare kaart om 1100 euro per maand voor een verzekering te betalen."

Tuerlings is dus vaak op daken te vinden; werk dat niet zonder risico is. Maar een goede en vooral betaalbare verzekeraar vinden bleek onmogelijk. "Toen ik voor mezelf begonnen ben, heb ik een hele rondgang langs verzekeraars gemaakt. Ik heb ook allerlei keuringen gehad, maar werd overal geweigerd. Er was één verzekeraar waar ik wel een polis kon afsluiten, maar daar moest ik 1100 euro aftikken. Dat was als startende ondernemer geen haalbare kaart."

'Als je een ongeluk krijgt, ben je de pineut'

Tuerlings weet welk risico hij hiermee loopt mocht het onverhoopt toch fout gaan. "Je moet dan alles wat je opgespaard hebt letterlijk ‘opeten’. Ik ben wel bij een broodfonds aangesloten, maar die geeft dekking voor twee jaar. Daarna ben je dus echt de pineut."

Paul Koopmans, woordvoerder van de Bond voor Verzekeraars erkent de problemen voor zelfstandige bouwvakkers om zich te verzekeren. Probleem is dat verzekeraars niet veel speling hebben bij dit soort gevaarlijke beroepen. "Bij het verzekeren van mensen met een groot risico op gezondheidsproblemen hoort nu eenmaal een hoge premie. Als een bouwvakker zo’n hoge premie niet kan betalen, dan heeft het geen zin deze aan te bieden."

'Een voetballer kan ook niet meer na z’n vijfendertigste werken'

Koopmans denkt verder dat bouwvakkers er goed aan doen eerder na te denken over hun oude dag. "Ik denk dat het voor mensen die in de bouw zitten belangrijk is om goed na te denken of ze hun werk tot hun pensioen kunnen blijven doen. En daarbij ook denken aan zaken als bijscholing. Een profvoetballer weet ook dat hij na zijn vijfendertigte niet meer kan spelen."

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.