Iedereen kent het: je moet nodig plassen, maar je hebt geen zin om op te staan óf er is simpelweg geen toilet in de buurt. Dus houd je je plas een tijdje op. Maar dat kan dodelijk zijn, waarschuwt de New York Post.

De Post schrijft dat het gevaarlijk kan zijn om te vaak je plas op te houden. Als je het af en toe doet omdat er geen wc in de buurt is, is het geen probleem. Maar als je het constant doet of te lang, dan kan de urine in je blaas je nieren beschadigen.

Nierfalen

En je nieren kunnen zelfs zo erg beschadigd raken, dat je aan nierfalen kunt overlijden. Maar wees gerust, de kans dat je lichaam het automatisch laat lopen voordat het zover is, is veel groter.

Lees ook

Wanneer je je plas ophoudt, houd je bijna een halve liter vocht vast. En dat vocht vasthouden kan serieuze gevolgen hebben. Behalve nierfalen kan je blaas bijvoorbeeld letterlijk barsten.

Incontinentie en nierstenen

Verder kun je van je plas ophouden urine-infecties krijgen en kun je er incontinent van worden. Ook nierstenen en een uitgerekte blaas kunnen mogelijke gevolgen zijn van te lang of vaak je plas ophouden. Gewoon op tijd je blaas legen dus, dan is er niks aan de hand.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.