Tweederde (67%) van de jongeren is voor de invoering van een frisdranktaks in Nederland. Dat blijkt uit een peiling van 3Vraagt onder jongeren van het EenVandaag Opiniepanel. Het panel ondervroeg 2150 jongeren tussen de 16 en 34 jaar in aanloop naar de NPO3 Foodweken.

Bij deze taks worden frisdranken waar veel suiker in zit extra belast en daardoor duurder. Vooral jongeren die veel frisdrank nuttigen - zeven glazen per week of meer - denken dat een taks ervoor zal zorgen dat ze minder drankjes zullen drinken waar veel suiker in zit. Inge (33 jaar): “ik denk dat mensen door een prijsverhoging frisdrank vaker zullen laten staan en zo gezonder gaan leven”.

In Engeland is onlangs een frisdranktaks ingevoerd. Veel producenten hebben daar het aandeel suiker in frisdranken flink naar beneden gebracht. De ondervraagde jongeren verwachten dat een invoering hier hetzelfde effect zal hebben. Sander (27 jaar): "als je ziet dat in Engeland het fabrikanten ineens wel lukt om minder suiker in hun producten te stoppen, dan moet dat in Nederland ook kunnen."

Stevige drinkers: 'Ik stap dan over op water'

Vier op de tien (41%) jongeren die minimaal zeven glazen frisdrank per week drinken, geven aan dat ze door een prijsverhoging van 20% zullen gaan minderen. Anderen geven aan dat een frisdranktaks in ieder geval aanzet tot nadenken. "Het zou goed zijn als mensen zich door een taks bewuster worden van hoe ongezond frisdrank is", zegt Sander. 

Jongeren zijn lang niet altijd voor invoering van taksen. Zo bleek eerder deze maand uit onderzoek van EenVandaag dat ze een vlees- en vettaks niet zien zitten. De jongeren gaven toen aan dat gezond eten goedkoper maken een beter plan is dan ongezond eten duurder maken door middel van een taks. Ook in dit onderzoek zeggen veel jongeren dat, naast een frisdranktaks, drankjes zonder suiker goedkoper zouden moeten worden. 

Lees ook

Blokhuis verrast

Staatssecretaris Blokhuis van Volksgezondheid, Welzijn en Sport laat aan EenVandaag weten dat hij een invoering onderzoekt. Na de zomer komt hij met een breed pakket aan maatregelen, het Nationaal Preventieakkoord, om mensen aan te zetten tot gezonder eten, drinken en bewegen. "Ik zal de uitkomsten van het EenVandaag onderzoek ook onder de aandacht brengen bij onze gesprekspartners," geeft hij aan. "Ik ben verrast maar zeker ook positief dat tweederde van de jongeren een prijsverhoging van frisdrank wel ziet zitten in de strijd tegen overgewicht." 

reactie

Lees hier de uitgebreide reactie van Staatssecretaris Blokhuis

“Ik ben verrast maar zeker ook positief dat tweederde van de jongeren een prijsverhoging van frisdrank wel ziet zitten in de strijd tegen overgewicht. Het onderzoek laat wat mij betreft zien dat veel jongeren snappen hoe belangrijk het is voor onze gezondheid om overgewicht tegen te gaan. En dat ze daarom ook niet zo’n bezwaar hebben tegen maatregelen waar ze zelf concreet iets van merken.

 

Dat er onder jongeren draagvlak is voor een dergelijke prijsmaatregel, wil niet zeggen dat we het direct gaan invoeren. Maar het is wel een idee dat op tafel komt in de gesprekken over het Nationaal Preventieakkoord met alle maatschappelijke organisaties die daar aan tafel zitten. Tegelijkertijd doen producenten ook nu al hun best om suiker in frisdrank te verminderen.

 

Uiteindelijk gaat het niet om individuele maatregelen maar om een evenwichtig pakket waarmee we mensen proberen aan te zetten om gezonder te eten en te drinken en meer te bewegen. Na de zomer weten we hoe dat pakket van het Nationaal Preventieakkoord eruit ziet.

 

Ik zal de uitkomsten van het EenVandaag onderzoek ook onder de aandacht brengen bij onze gesprekspartners.”

 

info

EenVandaag belde met

Inge, 33 jaar, onderzoeker sociale wetenschapper

Sander, 27 jaar, projectbeheerder

NPO Foodweken

Waar komt ons voedsel vandaan, wat zit erin en gaan we soms niet te obsessief met eten om? Vanaf 14 mei staan NPO 3 en npo3.nl zes weken lang in het teken van eten tijdens de Foodweken. In de week van 6 juni duikt NPO3 in de suikervrije wereld.

Rapportage

over dit onderzoek

3Vraagt is onderdeel van het EenVandaag Opiniepanel en stuurt circa eens per maand een vragenlijst aan leden tussen de 16 en 34 jaar. De uitslagen worden gepubliceerd door EenVandaag en op jongerenplatforms van NPO3 en andere platforms van de Publieke Omroep. Aan het onderzoek onder het jongerenpanel van EenVandaag deden 2150 jonge mensen mee. Het online onderzoek vond plaats van 2 tot en met 7 mei 2018. De resultaten zijn na weging representatief voor drie variabelen, namelijk leeftijd, geslacht en spreiding over het land.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat.