Af en toe een maaltijd zonder vlees. Veel jongeren vinden dat prima. Een derde van de jongeren (32%) zegt het afgelopen jaar minder vlees te zijn gaan eten. Dat blijkt uit onderzoek van 3Vraagt onder jongeren van het EenVandaag opiniepanel. Dat de jongeren hun eetpatroon hebben aangepast komt vooral omdat ze meer rekening willen houden met hun gezondheid, het milieu en dierenwelzijn.

Het panel ondervroeg 2150 jongeren tussen de 16 en 34 jaar in aanloop naar de NPO3 Foodweken

Martijn (27 jaar) is één van de deelnemers die minder vlees eet. “Ooit was ik echt een vleeseter, maar sinds een jaar eet ik bewust minder. Mijn vriendin is veel met voeding bezig en ze wees me erop dat veel vlees eten niet goed voor je is. We proberen daarom te minderen.” 

Zes op de tien (63%) ondervraagden zeggen het niet belangrijk te vinden om elke dag vlees te eten. Ze geven aan dat overmaat slecht is voor je gezondheid. Daarnaast is de productie van vlees belastend voor het milieu en bij massaproductie, zo zeggen ze, en staat het welzijn van dieren niet voorop. Erik (30 jaar): “ik heb interesse in hoe voedsel gemaakt wordt en waar het vandaan komt. Wat is de impact op dierenleed, het milieu en al het andere wat daarbij komt kijken? Zo ben ik er eigenlijk meer op gaan letten. Als ik vlees eet, is het biologisch.”

Geen meerderheid voor vleestaks

Er wordt in Nederland weleens nagedacht over de invoering van een vleestaks, waardoor de belasting op vlees omhoog gaat en vlees dus duurder wordt. De helft (54%) van de ondervraagde jongeren is tegen de invoering van zo’n taks. 

Je moet zelf kunnen bepalen wat je eet”, vindt Martijn. “De overheid kan beter meer voorlichting geven over de gevolgen van vlees eten, zodat je na gaat denken over alternatieven.”

De jongeren vinden dat je zelf mag bepalen of je wel of geen vlees eet en dat de overheid zich hier niet mee moet bemoeien. Ook zien ze vlees als een eerste levensbehoefte. Ook denken sommigen dat een vleestaks juist averechts kan werken. Erik: “Als vlees nog duurder wordt en je wilt er niet minder van eten, dan zullen mensen sneller het goedkopere vlees kopen en het nog duurder geworden biologische vlees laten staan. Zo blijf je de bio-industrie stimuleren.”

info

Wat is een vleestaks?

Bij de productie van vlees komen broeikasgassen vrij. Deze dragen bij aan klimaatverandering. Om de klimaatdoelen te kunnen halen en het milieu te ontlasten, wordt er weleens gesproken over de invoering een vleestaks. Dat wil zeggen dat de belasting op vlees wordt verhoogd, waardoor het duurder wordt. Dit zou consumenten moeten stimuleren om minder vlees te kopen.

Lees ook

Vettaks

Ook het idee van het invoeren van een vettaks vindt weinig draagvlak onder jongeren. Bij deze taks wordt de belasting op vet eten als pizza en chocolade verhoogd. Dit zou mensen moeten ontmoedigen om ongezond te eten. De helft van de ondervraagde jongeren (53%) is tegen de invoering van een vettaks. Ze vinden dat je zelf moet kunnen bepalen wat je eet. Daarnaast vinden jongeren het een beter idee als gezond eten, zoals groente en fruit, goedkoper wordt. 

38% van de jongeren is voor de invoering van een vettaks. Zij denken dat een prijsverhoging op vet eten consumenten zal stimuleren om ongezond eten vaker links te laten liggen. 

info

EenVandaag belde met

Martijn, 27 jaar, Student HBO Retailmanagement

Erik, 30 jaar, Farmaceutisch Wetenschapper

NPO Foodweken

Waar komt ons voedsel vandaan, wat zit erin en gaan we soms niet te obsessief met eten om? Vanaf 14 mei staan NPO 3 en npo3.nl zes weken lang in het teken van eten tijdens de Foodweken. In de week van 23 mei leer je alles over veganisten. Zij eten plataardig en gebruiken dus helemaal geen dierlijke producten als vlees, vis, zuivel of eieren. Wat eten ze dan wel?

Rapportage vlees eten

over dit onderzoek

3Vraagt is onderdeel van het EenVandaag Opiniepanel en stuurt circa eens per maand een vragenlijst aan leden tussen de 16 en 34 jaar. De uitslagen worden gepubliceerd door EenVandaag en op jongerenplatforms van NPO3 en andere platforms van de Publieke Omroep. Aan het onderzoek onder het jongerenpanel van EenVandaag deden 2150 jonge mensen mee. Het online onderzoek vond plaats van 2 tot en met 7 mei 2018. De resultaten zijn na weging representatief voor drie variabelen, namelijk leeftijd, geslacht en spreiding over het land.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat.