Tijdens de nationale klimaattop in Rotterdam praten politici en bedrijven vandaag over maatregelen om de uitstoot van schadelijke CO2 verder terug te dringen. Vorig jaar is er in Parijs een belangrijk klimaat-akkoord gesloten, 195 landen besloten toen om de opwarming van de aarde te beperken tot ruim beneden de twee graden. Veertig bedrijven willen dat de politiek meer vaart maakt met het halen van de klimaatdoelen. 

Duurzaam ondernemer Ruud Koornstra was ook bij de top in Rotterdam. Hij verklapt in Radio EenVandaag alvast een van de plannen: Ondernemers, banken, pensioenfondsen, universiteiten en politiek hebben de handen ineengeslagen om te bereiken dat Nederland het epicentrum van klimaatfinanciering wordt. Er moet vanaf 1 januari 2017 een academie zijn die financiële mensen opleidt om wat met het mileu te doen. Deze mensen moeten laten zien dat het duurzaamheid een groeimethode is, geen kostenpost. Nederland moet daarin de voortrekkersrol krijgen.

In EenVandaag op NPO 1 een gesprek met Jeroen de Haas, topman van energiebedrijf Eneco. Hij pleitte vandaag tijdens de klimaattop samen met veertig andere grote Nederlandse bedrijven voor een zogenaamde klimaatwet. Op dit moment ontbreekt het volgens De Haas aan een gedeelde visie op de snelheid van en de manier waarop we de klimaatdoelen in Nederland willen bereiken. Een klimaatwet moet zorgen voor een geïntegreerd langetermijnbeleid op het gebied van klimaat, energie en economie. 

Documentaire van DiCaprio

In Rotterdam kijken ze ook naar de klimaatdocumentaire Before The Flood van Hollywoodster Leonardo DiCaprio. De acteur reisde de wereld rond om te laten zien wat klimaatverandering nu veroorzaakt. National Geographic vertoont de film op 30 oktober, niet toevallig vlak voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen.

 

Wat leren wij als kijker van deze nieuwe klimaatfilm? Weten we na An Inconvenient Truth uit 2006 van Al Gore eigenlijk niet al alles over de opwarming van de aarde? We zien de acteur en milieu-activist continenten bezoeken en grootheden ontmoeten: president Barack Obama, Paus Franciscus en de huidige secretaris-generaal van de Verenigde Naties Ban Ki-moon.

We kijken naar de film met auteur Harm Botje (Vrij Nederland) en met geoloog Salomon Kroonenberg. Hij hoort bij de kleine minderheid van wetenschappers die blijft twijfelen aan de menselijke invloed bij de opwarming van de aarde. Het geluid van sceptici verstomde de laatste jaren, al lijkt dat ook te gelden voor het klimaat als politieke prioriteit.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.