Het klimaatakkoord dat vandaag is gesloten in Parijs moet voorkomen dat de aarde meer dan 2 graden warmer wordt. Er staan richtlijnen in om het te beperken tot 1,5 graad.

De Franse minister van Buitenlandse Zaken Laurent Fabius heeft het ontwerp voor een internationaal klimaatakkoord vandaag voorgelegd. Fabius is voorzitter van de klimaattop en hij noemde de tekst ‘ambitieus en gebalanceerd'.

Later vandaag stemmen de deelnemende landen. 

De onderhandelaars hebben in de nacht van vrijdag op zaterdag hun werk afgerond. De delegaties van de deelnemende landen moeten er nu mee instemmen. Als dat mogelijk zaterdag nog gebeurt, is er volgens Fabius sprake van ‘een historisch keerpunt'.

Fabius zei dat in de ontwerptekst wordt uitgegaan van een beperking van de opwarming tot fors beneden de 2 graden, misschien zelfs anderhalve graad, maar 2 graden is het maximum.

De klimaattop is op 30 november in de Franse hoofdstad begonnen. De top zou eigenlijk vrijdag zijn afgerond, maar het overleg is met een dag verlengd omdat er nog onenigheid was. Volgens Fabius geeft de slottekst de standpunten en verantwoordelijkheden van de deelnemers weer. Het is bindend en de naleving moet om de vijf jaar worden nagegaan, zei Fabius.

In EenVandaag is Marjan Minnesma, directeur van de Stichting Urgenda, te gast. ‘De uitkomst is beter dan verwacht. Ik ben verheugd dat het streefgetal van 1,5 graden in de tekst is opgenomen. Maar om dat te bereiken moeten de landen nog wel veel meer doen.'

Het verdrag moet ervoor zorgen dat iedereen de uitstoot van broeikasgassen vermindert. Om dat doelmatig te doen zijn er veel investeringen nodig. Een omstreden punt is die in arme landen te financieren. Rijke landen zouden hier 100 miljard dollar (91 miljard euro) voor moeten ophoesten. Volgens Fabius staat dat bedrag in de ontwerptekst als een basis vanaf 2020.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.