De Raad voor Cultuur stelt in haar advies aan de minister van Cultuur dat er meer subsidie moet naar o.a. het Nederlandse lied. Volgens de Raad is er tot nu toe te eenzijdig naar de muziekcultuur gekeken en verdient de Nederlandse muziek een steuntje in de rug.

Niet alleen beginnende zangers maar ook bekende sterren die iets vernieuwends willen brengen komen, als het aan de Raad ligt, in aanmerking voor de financiële steun. Dit advies wordt met gejuich ontvangen door tekstschrijver Ivo de Wijs. Het Nederlands lied, en dan met name het chanson en literaire lied is al jaren een ondergeschoven kind volgens hem.

De Wijs hoopt dat het Nederlandse lied door deze steun herleeft. Ook bij de School voor het Nederlandse lied in Zwolle kan de vlag uit. Zij voelen het als erkenning voor hun muziek. “Als je verliefd bent, dan vertaalt een Nederlands lied je stemming’, aldus Willie Oosterhuis, presentator en mede-organisator van het Piratenfestival.

Minister Van Engelshoven van Cultuur komt in februari met een reactie. Ze wacht de andere adviezen van de Raad voor Cultuur af en komt dan met een integrale visie.