Een opmerkelijke oproep van Buma Cultuur. Radiozenders wordt gevraagd meer muziek van Nederlandse bodem te draaien, om zo Nederlandse muzikanten tegemoet te komen in de coronacrisis. Maar schiet een muzikant daar ook echt iets mee op?

Volgens muzikant Aafke Romeijn gaat het hier niet om een vetpot. In het NOS Radio 1 Journaal vertelde ze dat ze ongeveer 40 cent krijgt als haar nummer op de radio wordt gedraaid. 40 cent, klopt dat bedrag wel?

Radiozender en bereik

Dat hangt er volgens directeur Frank Helmink van Buma Cultuur helemaal vanaf welke radiozender de plaat draait en wat het bereik is van de zender.

Buma maakt met alle radiozenders een deal op jaarbasis. "Wij zien na een jaar hoe vaak een nummer gedraaid is." Wanneer een artiest vaak gedraaid wordt, kan het flink wat opleveren. Wat dat betreft is Helmink van mening dat radiozenders de artiest kunnen helpen: "Er is genoeg goede muziek. Dit levert direct wat op, in plaats van alleen een hart onder de riem."

Lees ook

Prijs per seconde

Buma/Stemra werkt met een prijs per seconde: de zogeheten 'secondewaarde'. Hoe meer luisteraars je hebt als radiostation, hoe hoger de secondewaarde. Woordvoerder Robbert Baruch van Buma/Stemra licht dat toe: "Het hangt af van de inkomsten van het radiostation en hoeveel muziek er op de zender wordt gedraaid. Je kan niet zeggen wat de waarde is van een nummer zonder die variabelen erbij te halen."

De meest recente cijfers zijn die van 2018, dus daar wordt nu mee gewerkt. Daarnaast verschillen de waardes van de publieke omroep onderling niet veel. "Bij Radio 1 en Radio 2 is de secondewaarde van 2018 0,054", vertelt Baruch. "Dat houdt in dat de artiest per seconde van het nummer, 5,4 cent ontvangt. De overige omroepen hebben een waarde van 0,044. 4,4 cent per seconde dus." Een snelle rekensom leert ons dat het nummer Spoiler van Aafke Romeijn 221 seconden duurt. Dat getal maal 0,054 is 11,93. Dat ligt toch iets hoger dan 40 cent.

Hoeveel verdient een muzikant als zijn plaatje op de radio wordt gedraaid? Beluister hier de Feit of Fictie terug.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.