Nabestaanden en advocaten moeten voortaan altijd een beroep op onafhankelijke experts kunnen doen wanneer zij gegronde twijfel hebben over de doodsoorzaak van een naaste. Dat bepleiten strafrechtdeskundigen nu in zeker vier zaken grote twijfel is ontstaan of er wel sprake was van zelfmoord. 

Zoals bij de jonge vrouwen Eline en Talitha. Zij stapten onverwachts uit het leven. Familieleden zeggen echter sterke aanwijzingen te hebben dat er van suïcide geen sprake kan zijn en vechten voor nieuw onderzoek.

'Meer inzage in dossierstukken'

Onder andere rechtspsycholoog Peter van Koppen pleit voor inzage in dossierstukken als sectierapporten en de inzet van onafhankelijke deskundigen buiten politie- en justitie. 'Je zou gek zijn als je geen gebruik maakt van de kennis van de familie'. 

Morgen staat de partner van Michelle Mooij voor de rechter. De ex-turnster werd in 2010 dood aangetroffen in haar appartement. De politie gaat uit van zelfmoord, maar haar ouders kunnen dit niet geloven.

Michelle had een vriend die haar mishandelde, een misdrijf waar hij ook voor vastzat. Hij werd als verdachte aangemerkt in de zaak, maar toch bleef de politie bij zelfdoding. Een zogenaamde artikel-12 procedure heeft nu, vijf jaar na de dood van de jonge vrouw, toch gezorgd voor de vervolging van de partner van Mooij. Afgelopen zomer maakte het Openbaar Ministerie bekend hem toch voor de rechter te brengen.

Eline Melters

De zaak-Mooij lijkt niet op zichzelf te staan. Eline Melters overlijdt op 8 december 2009 in het Limburgse plaatsje Urmond. De 23-jarige vrouw zou in een psychose zichzelf met messteken om het leven hebben gebracht. Ze zou, met het mes in haar lichaam, door het huis zijn gerend en om vervolgens buiten in elkaar te zakken. Haar vriend zou zich uit angst voor zijn vriendin hebben opgesloten in de badkamer. De politie gaat vrij vlot uit van zelfmoord en sluit het dossier. Ook wordt Eline's vriend niet meer als verdachte aangemerkt.

Toch maakte het Openbaar Ministerie onlangs bekend haar dood opnieuw te gaan onderzoeken. Sporen die destijds zijn veiliggesteld en nog nooit onderzocht, worden nu alsnog bij het NFI onderzocht. Daar gaat men onderzoeken wat het scenario kan zijn geweest dat tot de dood van Eline heeft geleid.

De advocaat van Eline's vriend, Joep Timmermans, zegt dat zijn cliënt begrip heeft voor het feit dat er nog vragen zijn bij de familie Melters. Hij ontkent zijn betrokkenheid. Advocaat Timmermans zegt dat de mogelijkheid tot een artikel-12 procedure nog open staat. Advocaat Timmermans en de vriend hebben vertrouwen in een goede afloop van het onderzoek van het OM. 

Talitha

De 25-jarige Talitha uit Amsterdam werd in 2013 overreden door een trein in Heerhugowaard. Politie en justitie concludeerden dat de vrouw zelfmoord had gepleegd. De plaats waar ze is gevonden is daarom niet onderzocht als plaats delict. Terwijl er volgens de familie van Talitha en advocaat Sébas Diekstra wel degelijk aanwijzingen zijn dat het niet om suïcide zou gaan. 

De machinist verklaarde dat hij Talitha roerloos op het spoor heeft zien liggen. Een briefje met de treindienstregeling zou van een dag eerder zijn, en niet van de dag van overlijden. Het Openbaar Ministerie heeft haar excuses aangeboden voor het concluderen dat het om zelfmoord zou gaan. Heropend is het onderzoek naar de dood van de 25-jarige niet. Vooraanstaand forensinsch patholoog Frank van de Goot stelt, na bestudering van het beschikbare bewijsmateriaal, dat Talitha's dood geen zelfmoord kan zijn

Onafhankelijk onderzoek

Tien jaar na Schiedammer Parkmoord hebben politie en OM tegenspraak binnen hun eigen organisatie nog steeds niet goed georganiseerd, zegt advocaat Arthur van der Biezen. Het wordt tijd dat de advocatuur meer middelen krijgt om zelf onafhankelijk onderzoek te laten doen. 

Vanavond in EenVandaag: de vader van Eline Melters, Rudy Melters, moeder Astrid van dochter Talitha, advocaat Arthur van der Biezen en rechtspyscholoog Peter van Koppen. 

Ook in Radio EenVandaag een gesprek met Peter van Koppen en de familie van Eline Melters. Verder een reactie van Kamerlid Magda Berndsen (D66).

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.