Een opvallende tweet van prinses Mabel. Ze schrijft dat in Nederland mensen met een criminele achtergrond drie keer betere kansen op de arbeidsmarkt hebben dan mensen met een migrantenachtergrond. Lammert de Bruin zoekt in Feit of Fictie uit of die uitspraak juist is.

 De prinses is zeer betrokken bij gelijkheid in de Nederlandse samenleving. Ze was aanwezig bij een conversatie over de 'Nederlandse progressieve samenleving' en kwam daar tot de conclusie die leidde tot haar tweet.

Migranten

Hebben mensen met een migrantenachtergrond inderdaad minder kans op een baan? Ja, zo zegt het Social Cultureel Planbureau (SCP) in een onderzoek van december vorig jaar. Wetenschappelijk medewerker Willem Huijink licht dat onderzoek toe. "Ongeveer de helft van dat verschil kan verklaard worden op basis van cv-kenmerken, zoals opleidingsniveau of werkervaring. Bij de andere helft spelen andere factoren een rol." In het onderzoek van het SCP werd allen niet gekeken naar mensen met een strafblad.

Daarover werd deze zomer een groot onderzoek gepubliceerd, door de Vrije Universiteit en de Radboud Universiteit. En inderdaad: met een strafblad heb je meer kans op een uitnodiging voor een sollicitatie dan als migrant. Bijzonder hoogleraar Stijn Ruiter vertelt hoe dat onderzoek in elkaar stak. "In dat onderzoek werden ruim 500 sollicitatiebrieven verstuurd als reactie op online vacatures. Soms vermeldden we dat een sollicitant eerder was veroordeeld, en in anderen gebruikten we een duidelijke niet-Nederlandse naam."

Feit of Fictie?

De NOS meldde uit het rapport de volgende uitkomst: "28 procent van de geweldsdelinquenten van Nederlandse afkomst kreeg een uitnodiging om op gesprek te komen. Van de mensen met een migratie-achtergrond en geen geweldsdelict op hun naam was dat maar 9 procent." Dat is daarmee niet helemaal drie keer zoveel, maar prinses Mabel komt met haar uitspraak dicht in de buurt. Haar uitspraak is misschien wat stellig, maar zeker niet onwaar.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.