Methadon geneest kanker. Het klinkt bijna te mooi om waar te zijn. In Duitsland is het een hot item sinds de Stern deze reportage maakte over het medicijn, dat beter bekend staat als pijnbestrijder of afkickmiddel voor heroïneverslaafden. Voer voor discussie op verschillende websites. Maar, wat klopt er van de uitspraak dat methadon helpt tegen kanker? Lammert de Bruin zoekt het uit in Feit of Fictie.

Intoxicatie

Medisch oncoloog Jan Schellens van het Antoni van Leeuwenhoek, kent het originele onderzoek waar de uitspraak vandaan komt. "In dit onderzoek werden kankercellen in een potje gegooid, met methadon. Dan zie je dus dat die kankercellen sneller dood gaan als je daar chemotherapie bij geeft." Dat klinkt heel gunstig, maar dat is het volgens Schellens niet. "Er is namelijk nooit aangetoond dat het werkt, omdat er nooit serieus onderzoek is geweest bij patiënten met kanker. En het is ook zeer de vraag of dat gaat lukken, de hoeveelheden methadon die gebruikt werden bij het onderzoek, zouden bij mensen tot intoxicatie leiden.''  

KWF

Mischa Stubenitksy van KWF kankerbestrijding, herkent dit soort berichten. "Als zoiets in het nieuws is, dan roept dat weer vragen op. Wij proberen altijd mensen met deskundigen in contact te brengen. Dus vraag je arts hoe het zit, wat echt werkt. Zij hebben die kennis in huis.''

Conclusie

De bewering: 'methadon geneest kanker' klopt niet. Het middel is niet officieel getest op mensen en dat kan ook niet met de extreem hoge dosering methadon die nodig is om de cellen te doden. 

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.