De Amerikaanse senator John McCain wil dat het Oekraïense leger wordt bewapend om zich te kunnen beschermen tegen de separatisten en Russische invloed. Dat zegt hij in een interview met EenVandaag. “Poetin is een KGB-schurk die het oude Russische rijk wil doen herleven.”.  

Volgens McCain nemen Europa en Amerika te weinig maatregelen om Oekraïne te beschermen. McCain vreest dat Rusland zich hierdoor gesterkt voelt om zich nog nadrukkelijker aan de grenzen van Europa op te dringen.

Nederland in rouw 

McCain leeft erg mee met de Nederlandse bevolking, die vandaag stilstaat bij de terugkeer van de slachtoffers van de vliegramp die vorige week plaatsvond in Oost-Oekraïne. ”De gedachten en gebeden van alle Amerikanen zijn met de Nederlanders vandaag. We vinden deze tragedie vreselijk en we hopen dat we er samen met Nederland voor kunnen zorgen dat zo’n ramp niet weer gebeurt.”

“Poetin schuldig”

Volgens McCain is er maar één iemand schuldig aan de onrust in Oost-Oekraïne en uiteindelijk de vliegramp: volgens hem is dat het staatshoofd van het naburige Rusland. McCain: “Er is ongeduld dat de mensen die verantwoordelijk zijn nog niet verantwoordelijk worden gehouden. Het is namelijk overduidelijk dat dit gaat om mensen die door Poetin zijn geïnspireerd. Dit heeft alles te maken met Poetin.”

“Europa doet te weinig, Poetin komt ermee weg”

Volgens McCain doet Europa te weinig om zich hard op te stellen tegen Rusland. “Europa toont geen gezicht naar Rusland, het roept alleen retoriek. Er is tot nu toe geen actie geweest en ik vrees dat het er ook niet komt omdat Europa afhankelijk is van Russisch gas. Poetin komt hiermee weg.”

Hij wil dat Europa harde sancties treft en eventueel helpt Oekraïne te bewapenen. Dat laatste eist hij ook van Obama: “Bewapen de Oekraïners met verdedigingswapens en zet raketverdedigingssytemen op.” Daarnaast wil McCain dat de NAVO de legers in Europa versterkt.