Een revolutie ging door het Nederlandse uitgaansleven eind jaren tachtig. Na een roerige periode van werkloosheid, protesten en ‘de bom’, was daar house-muziek. Het betekende het begin van een muziekstijl die nu, 25 jaar later, niet meer weg te denken is uit het clubcircuit. 

Constante factor in die 25 jaar is DJ Joost van Bellen: eind jaren tachtig begin jaren negentig huis- dj van de legendarische Amsterdamse Roxy. Nu is de 51-jarige Van Bellen behalve feestorganisator ook debuterend romanschrijver. 

Hoe anders zijn de tijden nu dan die in de beginperiode van de dance in Nederland? Een sterrenstatus hebben als DJ was toen nog ondenkbaar. EenVandaag ging een avond op pad met DJ Joost van Bellen en spreekt met Gert van Veen. Als muziekjournalist voor de Volkskrant schreef hij als een van de eerste over die nieuwe muziekstijl ‘house’. Tegenwoordig is hij verbonden aan Studio 80 aan het Rembrandtplein. Hij stelde samen met anderen het boek ‘Mary go Wild’ samen. Vanavond wordt deze encyclopedie van de Nederlandse dance gepresenteerd tijdens de aftrap van het Amsterdam Dance Event, dat in teken staat van het 25-jarige jubileum van house in Nederland. 

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.