De marslander InSight van NASA is na een reis van negen maanden aangekomen op de rode planeet. Het ruimtevaartuig heeft een eigen Twitteraccount waarop de laatste details van de missie gedeeld worden.

Het was nog even spannend of de marslander wel heelhuids de landing zou doormaken. Het apparaat kwam namelijk met een snelheid van ongeveer 20.000 kilometer per uur op de planeet af gestormd. Een klein stuurfoutje, en het ruimtevaartuig zou volledig uitgebrand zijn.

Eerste scherpe foto van marslandschap

Het team van wetenschappers moest vol spanning wachten op de eerste beelden van de marslander. Pas zes uur na de landing kwam de eerste scherpe foto InSight maakte binnen, iets waar wetenschappers razend enthousiast over zijn. Maar inmiddels is het al de 43ste ruimtevaartmissie naar Mars. Het is daarmee de drukst bezochte planeet in ons zonnestelsel. Dus vanwaar al die opwinding?

“Het is voor het eerst dat we metingen gaan doen aan de binnenkant van Mars”, vertelt astrobioloog Loes ten Kate uit. “Mars is op een gegeven moment opgehouden zich te ontwikkelen. Door nu te meten hoe Mars er van binnen uitziet kunnen we beter begrijpen hoe de planeet zich ontwikkeld heeft. Daarmee kunnen we de planeet vergelijken met de aarde, zodat we mogelijk ook meer kunnen zeggen over andere aardachtige planeten. Het is eigenlijk een vergelijkend planeetonderzoek.”

Soviet-Unie was de eerste op Mars

Al in 1960 slaagden wetenschappers uit de Soviet-Unie erin om een marslander op de rode planeet te laten landen. Het ruimtevaartuig plantte toen een Russische vlag op het oppervlak van de planeet en maakte de allereerste foto ooit vanaf het oppervlak van Mars.

Ook de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA rijdt al een tijd rond op de rode planeet. Vijftien jaar geleden landde de Amerikaanse Opportunity op Mars. Dat ruimtevaartuig heeft jarenlang rondgereden om het oppervlak van de planeet in kaart te brengen. Dit jaar vierde Opportunity nog de 5000ste dag op Mars en toen was er voldoende reden voor een selfie.

Europa heeft minder succes

Hoewel de Russen en de Amerikanen al vijftig jaar de planeet weten te bereiken, heeft de Europese ruimtevaartorganisatie ESA minder succes. Twee jaar geleden stortte het ruimtevaartuig Schiaparelli neer tijdens de landing.

Lees & bekijk ook:

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.