Aliens hebben een ruimtesonde op ons afgestuurd, opperen wetenschappers van de Harvard universiteit. Vorig jaar is in ons zonnestelsel ineens een onbekend object opgedoken, wat mogelijk een buitenaards schip zou kunnen zijn. Maar astronomen zijn kritisch over de theorie. 

De asteroïde heeft de naam Oumuamua gekregen. Het gaat om een zogenaamd 'interstellair object' wat zich tussen verschillende sterrenstelsels bevindt. Dat zo’n object ineens midden in ons zonnestelsel opduikt is bijzonder. Nooit eerder is een dergelijk voorwerp in ons zonnestelsel gezien.

Een verre boodschapper

Het interstellaire object werd vorig jaar ontdekt door een telescoop in Hawaii. Astronomen hebben het toen de naam Oumuamua gegeven, wat in het Hawaïaans betekent: "Boodschapper die een handreiking doet vanuit een ver verleden." 

Vooral de vorm van het object valt op. Het is namelijk tien keer zo lang als het breed is. Dat is een vorm die we in ons zonnestelsel nog niet eerder hebben gezien. Die vorm doet ook denken aan een soort ruimteschip zoals we wel eens in science-fictionfilms zien.

Is het een buitenaards schip?

Wetenschappers van Harvard zijn nu aan de haal gegaan met de ontdekking. In een nieuw gepubliceerd rapport wordt gesuggereerd dat Oumuamua mogelijk "een volledig operationele sonde is die naar de aarde is gestuurd door een buitenaardse beschaving."

De belangrijkste reden voor de speculatie? Het interstellaire object heeft ineens een rare versnelling gemaakt van de zon af. Terwijl de zwaartekracht van de zon er juist voor zou moeten zorgen dat het object naar de zon toe zou moeten bewegen. Voor die versnelling bestaat nog geen goede verklaring. Dus opperen de wetenschappers van Harvard dat Oumuamua mogelijk een zonnezeil heeft ingezet om meer snelheid te maken. 

Een zonnezeil verklaart mogelijk de snelheid

Zo’n zonnezeil is een soort windzeil dat, in plaats van wind, licht vangt. Omdat er in de ruimte geen luchtweerstand is, kan zelfs het kleinste zetje meer snelheid geven. Zo zou je met een groot zeil voldoende zonlicht kunnen vangen om hoge snelheden te bereiken.

De theorie van de wetenschappers is natuurlijk omstreden. Sterrenkundige Ignas Snellen vindt het in ieder geval jammer dat de wetenschappers van Harvard op deze manier naar buiten treden met hun theorie. "Dit is niet hoe wetenschap werkt", zegt Snellen via Skype. "Helaas, er is eigenlijk geen enkele aanwijzing dat het een buitenaards schip is", vertelt de sterrenkundige. “Oumuamua is gewoon ontzettend spannend om te onderzoeken. Maar dan moet je niet ineens met zulke rare ideeën komen."

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.