"De centra die ze hier willen neerzetten, zijn samen twee keer zo groot als de Efteling", protesteert Marjolein de Graaff van Stop de Verdozing. De bouw van grote distributiecentra in onder meer het groen, stuit inmiddels steeds vaker op protest.

De coronacrisis zorgt ervoor dat we steeds vaker online shoppen. De groei van online bestellen was nog nooit zo hoog als in het tweede kwartaal van 2020. En al die pakjes moeten ergens in Nederland aankomen en verdeeld worden. Maar het Brabants provinciebestuur wil dat er een einde komt aan die komst van al die distributiecentra.

In de achtertuin

Vorig jaar kwam ook het College van Rijksadviseurs, dat de overheid adviseert, met een rapport over hoe je die verdozing een halt toe kunt roepen. Voor initiatiefnemer van het rapport, Berno Strootman, is de toename van het aantal distributiecentra in ons land een doorn in het oog. "Maar er kan iets aan gedaan worden", zegt Strootman die zich veel zorgen maakt over het verdwijnen van ons groene landschap.

Marjolein de Graaff krijgt dus zo'n distributiecentra op 500m van haar huis in Tilburg. Ze doet er alles aan om de bouw tegen te houden. Al kan ze het nieuwe distributiecentra straks niet vanuit het keukenraam zien, het gaat om meer dan dat. "Het cultuurlandschap wordt hier gewoon te gebrabbel gegooid."

Lees ook

Dromen in het buitengebied

Marjolein de Graaff is leider van het verzet tegen de verdozing in Tilburg geworden. "Een beetje tegen wil en dank, ik ben liever bij mijn schapen." Onder de naam Stop de Verdozing probeert ze samen met 8 andere organisaties de vergunning voor het nieuwe distributiecentra tegen te houden.

Vijf jaar geleden ging een droom in vervulling en verruilden De Graaff en haar man de stad Tilburg voor het buitengebied. Eindelijk ruimte voor schapen, kippen en honden. Het stel bekeek van te voren naar de bestemmingsplannen, daar stond niets over distributiecentra. Vier jaar geleden zag ze ineens een berichtje in de lokale krant over de plannen van de gemeente voor bedrijventerrein Wijkevoort. "Ik kon het gewoon niet geloven, had de gemeente stilletjes afspraken gemaakt!"

De levensstijl

De vergelijkingen die ze trekt, geven een idee van de gigantische schaal van de tenminste zeven distributiegebouwen die er gaan komen. "Het hele terrein is twee keer zo groot als de hele Efteling, en in een gebouw past het hele Willem II stadion vier keer. Mooi Brabants cultuurlandschap gaat zo verloren." Daarmee doelt ze op het coulisselandschap, waarbij kleine weilanden worden omringt door slootjes, bomen en erven.

De grote 'dozen' zijn voor De Graaff het symbool van een levensstijl die niet wenselijk is, waarbij alles draait om consumeren en economische groei. "Waarom moet je een broek in drie maten bestellen en er dan twee terugsturen? Weet je hoe belastend dat is voor het milieu? Gratis bezorging is ook echt niet goed." Soms wordt ze een beetje moedeloos van de strijd. "Ik voel me soms net die man op het Tiananmenplein in Beijing. Ik kan de tank niet tegenhouden. Want tegen wie knokken we eigenlijk? Het gemeentebestuur? Tegen beleggingsmaatschappijen? Het bedrijfsleven? Ik weet het niet."

Lees ook

Oplossingen

Het is niet alleen maar treurnis, want oplossingen hebben zowel Strootman als De Graaff ook. "Als je echt wilt innoveren, zet dan de Zalando gewoon bovenop de Coolblue", zo bespaar je weer ruimte, betoogt De Graaff. Strootman: "Bouw in clusters, waar zich dan bedrijvigheid kan vormen. En dan dus niet meer in het groen, niet meer in weilanden. Verbied dat."

Berno Strootman denkt ook dat coronatijd juist kan zorgen voor het verminderen van de bouw van dit soort centra. Ook als mensen meer online zouden bestellen. Hij stelt dat mensen namelijk naast dat bestellen óók meer buiten in nabijheid van hun huis willen recreëren: "dat doe je liever in een mooi landschap, dan dat je verdwaalt tussen de dozen van de distributiecentra."

Marjolein de Graaff in gesprek met verslaggever Laura Kors

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.